Sökmotoroptimera även undersidor

Fokusera på dina undersidor

Detta inlägg kommer handla om hur jag jobbar med mina sajter för att kräma ur så mycket som möjligt ur dem. Det kan ses som en uppföljning till mitt inlägg på Sokmotor.nu. Jag har fått uppfattningen att många fokuserar alltför mycket på sina startsidor. Det verkar också vara vanligt att man försöker få den att ranka bra på väldigt många sökbegrepp. Jag optimerar alla mina sidor för 2-3 sökbegrepp, även startsidan. Det finns några undantag och det är utfyllnadssidor som huvudsakligen finns för att webbplatserna ska få fler indexerade sidor.

Optimering av startsidan

Startsidan optimerar jag som sagt för 2-3 sökbegrepp. Det är de sökbegrepp som på något sätt sammanfattar hela sajten. Tar vi min sajt om Lübeck som exempel så är det just “Lübeck“, “Lubeck” “Lübeck Tyskland” jag optimerar startsidan för. Varför ska jag optimera startsidan för “Hotell i Lübeck” när jag har en helt egen sida för det?

Optimering av undersidor

Undersidorna ger mig möjlighet att ranka bra på ett stort antal sökbegrepp. Här kan jag dela upp dem mellan olika sidor för att på så sätt skapa perfekta titlar, rubriker och texter. Dessutom ger detta en tydlig indelning av innehållet, vilket underlättar för besökarna. Här kan man dessutom dra nytta av de interna länkarna och deras ankartexter. Det är både omständigt och ineffektivt att länka till startsidan med alltför många ankartexter. Det finns helt enkelt en gräns för hur många sökbegrepp man bör fokusera på. Det beror delvis på antalet underrubriker och längden på brödtexten. Titel, meta-description och huvudrubrik ska det dock bara finnas en vardera av på varje sida och här kommer den verkliga begränsningen. Satsar du på för många sökbegrepp på samma sida kommer du inte kunna göra en optimal onpage-optimering. Finns det tillräckligt att skriva om för varje sökbegrepp är det bättre att låta vardera sökbegrepp få en egen sida om 500 ord, än att låta två dela på en text om 1000 ord.

11 kommentarer

 1. Det var en intressant synpunkt, det låter vettigt. Har du märkt av detta själv något eller har du gjort “rätt” från början? Jag tycker mig ha sett att många spårar ur lite när de försöker täcka upp så många nyckelord som möjligt runt, låt säga “webbhotell”, istället för att fokusera kraften. När jag tänker efter har jag nog gjort det själv också. Detta med att startsidan skulle ha extremt mycket mer tyngd än undersidorna tror jag också är något av en felbedömning, särskilt i ljuset av bloggformatet som blir allt vanligare.

  Keep up the good work, och för övrigt, skulle vara intressant med några inlägg om hur bloggar såsom ex WordPress “naturligt” står sig i förhållande till sajter som inte bygger på CMS! :-)

 2. Nya PR uppdaterade..märker att man far fler sidor med stegande PR när man optimerar for undersidor och har länkar pekande mot dom. Givande tips som vanligt Kristoffer!

  1. Vill du synas bra på sökord som [underställ], [jackor] och [byxor] m.fl. så tycker jag du ska skaffa länkar som innehåller sökorden till respektive sida.

   Jag såg att dina undersidor saknar huvudrubriker, vilket är en viktig onpage-faktor. Dessutom har alla sidor på din sajt samma titel. Den bör vara unik, t.ex. “Strumpor – Wahlmans kläder” eller “Underställ – Wahlmans kläder” o.s.v.

 3. Har själv använd mig av sökoptimering riktad mot undersidor en längre tid. Blir helt enkelt för “trångt” på vissa sidor att få till alla sökorden man vill ha på förstasidan. Sedan är givetvis bra länkning från förstasidan till undersidorna en del av optimeringen för undersidorna, men det skadar absolut inte att skaffa sig vettiga inlänkar direkt till sina undersidor också för att på det viset säga till Google att det finns fler sidor på sidan som är viktiga förutom förstasidan.

 4. Bra att du tog upp det, ett mycket vanligt fel som många gör. Tycker även att det går hand i hand med djuplänkning som jag anser är en otroligt viktig del av en bra länkstruktur och länkstrategi.

 5. Hoppas du inte tror detta är en spamkommentar, men du är j-ligt snygg! Ser ofta din nuna kommentera på andra bloggar nämligen och tänker då: “Där är snyggingen!” Hahaha, ha det!

 6. Jag jobbar precis likadant, och det funkar finfint, framför allt om man kommer ihåg att fixa några länkar till undersidorna med!

 7. En grej jag undrar över. Vi säger att jag har en hemsida om bilar, men jag vill även optimera första sidan (hem) mot ordet tåg. Ger det nån effekt att sätta en länk till ordet tåg på första sidan, som ändå bara länkar till samma första sidan (samma sida/hem man redan är inne på). Tycker det ser konstigt ut och det skickar ju inte besökaren vidare någonstans direkt (han är ju redan inne på första sidan och hamnar på samma sida även om han klickar på länken), men blev fundersam för jag har sett att en av mina konkurrenter som rankar bra på många ord verkar göra så.

  1. Det är ju inte till någon nytta för dina bersökare som sagt och jag tror inte det ger någon större effekt. På mina sajter länkar jag till till startsidan med sökord i menyn och den menylänken finns även på startsidan. D.v.s. startsida länkar till startsida.

   Det som är viktigt är däremot att alla undersidor ska ha en länk tillbaka till startsidan. Dessutom ska länken ha startsidans viktigaste sökord som ankartext.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *