Undvik att länka ut från startsidan

Här ska jag försöka förklara hur jag ser på det här med att länka ut från startsidan och varför det inte är bra. De flesta bygger merparten av sina länkar till sajtens setartsida. Det är inget fel med det eftersom kraften sedan sprider sig ner genom sajten om den interna länkningen är bra.

När det kommer till utlänkar på startsidan hindrar det flödet av PR ner genom din sajt eftersom en viss del försvinner ut ien genom utlänkarna på startsidan. Denna länkjuice når alltså aldrig vidare på sajten utan stärker startsidan för att sedan försvinna ut igen. Detta är något jag försökt illustrera i detta diagram:

Strukturen som den ser ut i diagrammet är den som de flesta av mina sajter har. Jag bygger sällan mer på djupet än två nivåer under startsida. detta beror mycket på att mina sajter sällan blir så stora att det krävs ytterligare en nivå. Jag är inte pånågot sätt emot att skapa ytterligare en nivå om det skulle behövas.

I diagrammet nedan har jag försökt illustrera hur det ser ut med inga eller mycket få utlänkar från startsidan. Då blir de dubbelriktade pilarna mellan startsida och undersidor tjockare eftersom mer kraft flödar genom dem. Även de dubbelriktade pilarna mellan nivå 1 och 2 kommer bli aningen tjockare, men påverkan blir inte riktigt lika stor om du istället länkar ut mer från nivå 1-sidor.

Har du mycket utgående länkar på din startsida så försök jobba bort dessa. Då kan du få uppleva att dina undersidor helt plötsligt skuttar upp ordenligt i serpen. Har du gjort länkbyten (med mig) så flytta inte länkar utan att först höra  efter om det är lugnt med motparten. Är du i  början av ett nytt projekt kan det vara bra att från början inte länka ut från startsidan så slipper du framtida gallringar av utlänkar.

16 kommentarer

 1. Kan bara hålla med. Till kunder brukar jag dock motivera det mer med att det finns ingen anledning att ge en besökare möjligheten att direkt lämna din webbplats genom de länkar du har på första sidan.
  Nu tar du inte upp det i den här bloggposten. Men måste fråga. Gör du inga horisontella länkar mellan nivå 1- respektive 2-sidorna?
  Jag skall iof ta upp det lite senare i en egen postning.

  1. Det var lite förenklat och generaliserat diagram, men det förekommer horisontella länkar. För nivå 1-sidorna ligger de normalt i navigationen som är densamma på hela sajten. Det är först nivå 2, som inte omfattas av menynavigationen, som inte automatiskt får så många länkar horisontellt. Där blir det mer horisontella länkar inom undersidegruppen/kategorin.

   Det du säger till kunderna tycker jag är helt rätt. Man kan förklara värdet av få utlänkar utan att blanda in SEO. Leder alla klick från startsidan vidare till ytteligare en produktexponering borde avslutsfrekvensen öka. Ett företag skulle jag nog råda att länka ut sparsamt från huvudsajten. Bara till de sajter som erbjuder mer fakta och fördjupning om produkter. För länkbyten och liknande bör de använda andra sajter att länka ut från. Jag är inte emot utlänkning men det kan se oproffesionellt ut att smeta ner företagssajten med alltför många halvrelevanta länkar.

   1. Och tyvärr stöter jag på det då och då att kunder länkar ut från första sidan till leverantörer, samarbetspartner, etc. En hade tio länkar ut till sina leverantörer på första sidan, fem på varje sida, stora blaffor med bilder, sedan upptill fanns tre små ynka länkar till hans egna undersidor.

   2. Då kan man lika gärna stänga ner sajten och skriva: ”Handla inte av mig, köp istället direkt från mina leverantörer och slipp mitt prispåslag”. :)

 2. Bra post, det är ju helt självklart det du skriver. Det gäller naturligtvis alla sorters sidor, men blir mer eller mindre viktigt beroende på typ och inriktning.

  På en blogg (både din och min) listas ofta de senaste inläggen på förstasidan, och inläggen har gärna utlänkar. Det innebär ju att startsidan får utlänkar.

  1. På den har bloggen har jag inte fokuserat så mycket på att hålla nere antalet länkar på startsidan. Ett enkelt sätt att minska antalet lite är att ta bort ”arkivet” och eventuellt taggmoln. Vill man gå steget längre kan man visa utdrag av bloggposterna, då har jag för mig att även länkar i inläggen försvinner när de visas på startsidan. Sedan kan man säkert minska ner på antalet kategorier för att fokusera kraften på ett fåtal.

   Det finns många sätt att trimma sajten. De externa länkarna gör störst ”skada”, men även de interna spelar roll då de ska dela på samma juice.

 3. det va helt rätt det du säger men vad tycker om utlänkar till sociala medier då? tycker du inte att man ska ha de i startsida heller eller?

  1. Sociala medier kan man behandla lite annorlunda. Eftersom dem kan generara en hel del inlänkar i förlängningen behöver det inte vara så skadligt att ha dem på startsidan. Men, min uppfattning är att användare av sociala medier helst vill länka direkt till innehållet, alltså en undersida. Därför kanske det är överflödigt att ha en Facebook-knapp på startsidan.

   1. Är det egna facebooksidor och liknande så är det så är det bättre. Då hamnar ju länkkkraften någon annanstans i ens eget lilla imperium istället för att gå på export. Men även dessa kommer stjäla lite kraft från sajtens undersidor.

    Det är lugnt så länge man håller nere antalet till ett par stycken. Är det uppemot 20-30 externa länkar på startsidan kan det göra desto större skada.

 4. Helt rätt naturligtvis. Dock kan det ibland vara svårt att hålla stenhårt på detta i vissa fall, har jag upptäckt, men försöka duger ju. Jag brukar göra så att jag skapar ett litet nätverk av sidor, och lägger alla utlänkar man måste ha av olika anledningar på alla utom en, den viktigaste. På så sätt styrker man en sida, samtidigt som man kan göra länkbyten, länka ut till auktoritetssidor eller vad det nu kan vara.
  Dock är det ju inom vissa nischer så att det kan vara bra att länka till kända, väl ansedda källor i content och liknande. Vore kul att höra din syn på detta någon gång :)

  1. Man skulle kunna säga ”undvik att länka ut från startsidan – på sajter du själv vill ranka bra med”.

 5. Om man ändå skulle vilja placera en hel del externa länkar på startsidan så skulle det väl räcka med att sätta nofollow på samtliga länkar och samtidigt ha dofollow på länkarna som går till ens undersidor ?

  Eller det är ingen bra idé ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *