SEO och textlänkar

Jag kanske har skrivit om detta i ett tidigare inlägg för länge sedan, och om så är fallet så får det bli ett snarlikt inlägg till. Det kan ju komma upp lite nya saker som kompletterar ett ev. tidigare inlägg, och det är ju bara bra. Google lägger stor vikt vid vad som står i ankartexten i länkar som pekar till din webbplats. Alltså den text som syns som länk på webbplatsen och befinner sig mellan <a> och </a>. Här ger jag några exempel på hur du bör utforma dina länkar för bästa SEO-resultat. I detta exempel leker vi att det är en resesajt om Berlin vi vill optimera länkarna för, och domänen i länken finns i verkligheten men har ingen koppling till mig eller detta exempel. Du kan välja att optimera antingen för ett enda sökord, eller för en hel sökfras. I exemplet nedan optimerar vi länken endast för sökordet “Berlin”. Då ger vi all länkkraft åt ett enda sökord. Title-taggen kan med fördel användas för att få in sökordet en gång till. Denna visar den aktuella texten när användaren håller musen över länken. B-taggen är iofs gammal ful-HTML men kan ge sökordet extra styrka när Google värderar det. Ett alternativ kan vara att använda en CSS-stylad EM-tagg för att Google ska se att just det ordet sticker ut.

<a href=”http://www.berlin.se/” title=”Berlin”><b>Berlin</b></a>

Väljer du däremot att optimera för en sökfras bestående av flera ord måste du lista ut vilken sökfras du tror folk söker på när de vill ha information om Berlin. När du optimerar för sökfraser minskar också värdet på de enskilda orden. Om du som i exemplet nedan använder länktexten “Resa till Berlin” så får sökordet “Berlin” bara 33% av länkkraften mot exemplet ovan. Detta eftersom länkkraften delas upp på antalet ord i frasen.

<a href=”http://www.berlin.se/” title=”Resa till Berlin“><b>Resa till Berlin</b></a>

När du bygger inlänkar till din webbplats bör du variera länktexterna så att inte alla dina inlänkar har exakt samma text. Använder du alltid samma länktext ökar risken att du hamnar i något av Googles filter. Till denna exempelsajt kan det vara svårt att välja ett bra sökord utöver “Berlin”, men använd dig då istället av fler sökfraser. Utöver den nämnda sökfrasen kan du även använda “Sevärdheter i Berlin”, “Semester i Berlin”, och “Weekend i Berlin”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *