SEO och C-nät

Efterhand som man lär sig mer om sökmotoroptimering dyker det upp fler saker som man bör tänka på om man vill ha en sajt som rankar bra. Detta inlägg kommer att handla om C-nät, vad det är, och hur det påverkar ditt SEO-arbete. Personligen anser jag att detta är väldigt mycket överkurs och inte något personer med färre än (ungefär) 5 sajter/domäner behöver lägga någon energi på. Har man över (säg)  25 sajter kan det däremot vara värt att känna till vad det är och hur det påverkar SEO:n.

När man inom SEO pratar om C-nät menar man vilken IP-adress eller serie av IP-adresser de olika domänerna ligger på. På ett webbhotell kan många domäner dela på samma IP-adress, eller ännu  troligare, ligga på samma C-nät. Om talet näst sist i IP-adressen är detsamma på flera domäner så ligger dessa på samma C-nät. D.v.s. är det de rödmarkerade siffrorna i följande IP-adress man ska kolla på, 194.9.95.206. Det är vad man inom bl.a. SEO menar med C-nät. Jag  har alla utom en av mina 30 domäner hos Loopia. Av dessa ligger ungefär hälften på ett C-nät, medan den andra hälften ligger på ett annat. Innan jag kontrollerade detta trodde jag att alla skulle ligga på samma, därför blev jag ändå glatt överraskad att det ändå fanns en liten spridning. För att kolla upp IP-adresser rekommenderar jag cqcounter.com/whois.

Det sägs att Google kollar upp C-nät på de domäner som länkar till varandra för att avgöra  om länkningen dem emellan är konstruerad eller naturlig. Jag tror att denna faktor väger väldigt lätt i den slutgiltiga värderingen av en länk. Jag har dock inga hårda fakta att persentera, utan hänvisar till mitt sunda förnuft. Eftersom så gott som alla webbhotell klumpar ihop olika kunders domäner och konton på samma IP:n, så skulle Googles antaganden om konstruerade länkningar drabba många oskyldiga. Tar man Loopia som  exempel, ett av de större webbhotellen i Sverige, så är det inte omöjligt att du som kund där attraherar spontanlänkar från några helt okända som också har Loopia som webbhotell. Skulle Google verkligen döma ut dessa länkar då. Jag tror inte det. För att få det mer rättvist är det nog troligare att Google ger länkar inom samma C-nät en något lägre styrka, säg 80% av fullt värde.

Nu vill jag återkomma till något jag sa i början av inlägget; de med få sajter inte behöver lägga energi på detta. Det finns ett undantag. Om dina sajter har fulländad onpage-optimering och du planerar att skaffa många nya inlänkar genom t.ex. länkbyten. Då kan det vara bra att försöka skaffa inlänkar från sajter som ligger på ett annat webbhotell än dina. Men självklart tycker jag inte du ska neka någon ett länkbyte med motiveringen att han har sajter inom samma C-nät som dig. Har du bra koll på dina länkbyten så kan du även göra en (tidskrävande) genomgång av alla domäner som länkar till dina sajter, för att få en bild av hur pass bra spridning du har.

Slutligen vill jag ge min syn på hur man bör hantera detta internt, alltså mellan ens egna domäner/sajter. Jag har sett många som frågar om det är en bra idé att starta konton på flera webbhotell för att på så sätt få korslänkningen att se “naturligare” ut. Jag tror (eller vet nästan) att detta inte kommer bli lönsamt. Den extra utgift det innebär med ett extra webbhotellkonto kommer troligtvis inte att täckas av det du tjänar på SEO:n. Om du sitter på runt 300 sajter kan det möjligtvis vara bra att dela upp dessa så att man har ett hundratal på varje webbhotell. För att det ska vara lönsamt ska du ha som mål att ranka bra på ett extremt konkurrensutsatt sökord. Ett sökord där en topplacering med största sannolikhet kommer generera mycket intäkter. Handlar det om att du placerar dig som nummer två, men vill hamna etta så finns det betydligt billigare sätt att locka till sig trafiken. Placerar du dig som nummer två med din sajt kan det räcka med att göra förändringar i title-taggen eller meta-description. Genom att ha en mer lockande och relevant text i sökresultatet kan du få större andel av klicken än den sajt som innehar förstaplatsen. Detta (klickfrekvensen) i kombination med en låg avvisningsfrekvens (bounce rate) kan räcka för att Google ska flytta upp din sajt till förstaplatsen.

När jag sökmotoroptimerar mina sajter ser jag mitt nätverk som ett bra och effektivt verktyg. Med det kan man skapa en bra grund. Målet är ändå att det ska komma minst lika många länkar från utomstående sajter som från mina egna. Genom arrangerade länkbyten menar jag då. Utöver detta hoppas man ju alltid på att folk länkar av egen vilja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *