SEO-experiment: NoFollow

Nu är jag ganska säker att jag kan avsluta det senaste SEO-experimentet av Nofollow-attibutet. Denna gång ville jag vara säker på att inte förhasta mig i slutfasen utan låta Google få gott om tid att hitta sajten och göra sina bedömningar. När jag först meddelade att jag skulle göra ett experiment skrev jag att det skulle produceras en utförlig rapport. Det har jag också gjort, men jag tycker att det räcker att publicera den i sin helhet i detta blogginlägg istället för att länka till den som PDF. Eftersom experimentet berörde ett ganska litet och avgränsat område så blev det ingen monsterrapport på 50 sidor, utan en liten rackare på ca: 2 sidor.

SEO-experiment: Google och NoFollow

Bakgrund

Det verkar råda enighet om att Google inte indexerar sidor genom NoFollow-länkar. På engelska Wikipedia kan man bl.a. läsa följande:

Google states that their engine takes “nofollow” literally and does not “follow” the link at all. However, experiments conducted by SEOs show conflicting results. These studies reveal that Google does follow the link, but does not index the linked-to page, unless it was in Google’s index already for other reasons (such as other, non-nofollow links that point to the page). http://en.wikipedia.org/wiki/Nofollow

Jag nöjer mig självklart inte med detta utan genomför mitt eget experiment.

Frågeställning

Alla länkar som pekar mot den aktuella sidan innehåller attributetrel med attributnamnet nofollow. Detta betyder att Google inte ska skicka vidare något värde till den länkade sidan. Men kommer Google att indexera sidan utan att för den sakens skulle ge den någon extra länkkraft? Det är vad jag ska ta reda på genom detta experiment.

 • Indexerar Google en webbplats, som inte är indexerad sedan tidigare, genom enbart NoFollow-länkar.

Syfte

Jag vill med detta experiment slå fast eller avfärda den rådande inställningen till NoFollow-länkars förmåga att få andra sidor indexerade av Google.

Metod

Genom att beskriva den metod jag använt gör jag det möjligt för andra att upprepa detta experiment för att se om dem når samma resultat.

Jag började med att skapa en enkel webbplats bestående av en sida som innehåller exakt 281 ord, samt en huvudrubrik (H1) bestående av två ord. Sedan tidigare vet jag att detta är tillräckligt för att Google ska indexera den. Trots denna övertygelse valde jag ändå för säkerhets skull, att nio dagar in i experimentet, utöka texten med 221 ord, vilket gjorde att den till slut innehöll totalt 502 ord.

Sidan fick därefter 5 st NoFollow-inlänkar från olika webbplatser på varsitt domännamn. Efter det väntade jag på att Google skulle omindexerat varenda en av de länkande sidorna. Detta för att vara säker på att Google ska haft möjlighet att upptäcka länkarna. För att veta om Google har sett dem tittar man på den cachade versionen av sidorna som länkar till experimentsajten. Finns de med där så vet man att sökmotorn har upptäckt länkarna.

När alla de länkande sidorna omindexerats och länkarna är synliga i Googles cache börjar en minst 10 dagar lång väntan. Detta för att ge Google tillräckligt med tid att överväga en inkludering i index.

Experimentsidan återfinns på följande adress: http://www.brablogg.se. Detta är första gången den länkas med DoFollow.

Utfall

18 dagar in i experimentet hade alla de länkande sidorna blivit omindexerade av Google. Genom cache-versionen kunde jag också se att alla länkar hade hittats av Google. För säkerhets skull har jag även tittat i Yahoo Site Explorer för att se om andra webbplatser länkat till experimentsidan utan att använda NoFollow. Yahoo Site Explorer visade bara de fem länkar som jag skapat till sidan.

Trots dessa fem inlänkar dyker den inte upp i Googles sökresultat när man söker på ”site:http://www.brablogg.se”.

Baserat på det som framkommit genom detta experiment kan jag dra slutsatsen att Google inte indexerar sidor genom s.k. NoFollow-länkar. Det som står på engelska Wikipedia stämmer med andra ord. Google indexerar inte en tidigare oindexerad sida genom NoFollow-länkar.

Syftet med experimentet var att gå till botten med om Google indexerar en tidigare oindexerad sajt med hjälp av enbart NoFollow-inlänkar. Därför återstår, som jag ser det, bara ett sista test. Nämligen att länka till sajten med en DoFollow-länk för att se om Google då indexerar den. Om så inte är fallet måste jag göra om experimentet med en innehållsrikare sajt. Jag är dock ganska säker på att den kommer indexeras genom en riktig länk eftersom jag har fått betydligt innehållsfattigare sidor indexerade.

Slutligen måste jag säga att det hade varit mycket roligare att kunna visa på ett motsatt resultat. D.v.s. att man kunde få en tidigare okänd sajt indexerad genom NoFollow-länkar.

14 kommentarer

 1. Mycket bra! Då vet vi det en gång för alla.

  Jag har själv ett SEO-experiment på gång inom ett annat område. Jag publicerar givetvis resultatet på bloggen sen.

 2. Snyggt jobbat, Wedholm!

  Synd att du byggde en så kallad Do Follow-länk till sidan. Hade varit intressant att se ifall den fått sig någon PR – trots att Google säger att länkkraft inte förs över :)

 3. Det är alltid roligt med experiment. Som de andra tycker jag det är trevligt att du delar med dig :)

  Jag undrar lite vad syftet med experimentet är ur ett vidare perspektiv. Varför är det intressant att veta om google indexerar endast på nofollow? Är det för att se om nofollow ger någon länkkraft eller finns något annat syfte?

  Mvh Emelie

 4. Väldigt intressant resultat. Jag gjorde ett närmast identiskt test med 4 inlänkar men fick sajten indexerad och placerad på förstasidan för sitt nyckelord. Jag får helt enkelt köra ytterligare ett test för att se om där möjligtvis blev något fel första gången.

 5. Kör man med WordPress som grund så är det lite svårt att undvika att bli optimerad. Ping brukar gå ut sedan brukar nyregistrerade domännamn listas upp på en del sidor på nätet.
  Och det går med de förutsättningarna rätt så bra att optimera utan inlänkar och ta topp tio på flera ord om de inte är alltför stor konkurrens om orden.
  Men det finns anledning för mig att återkomma om just det.

 6. Känner mig riktigt dum nu men efter Urbans kommentar så insåg jag hur dumt det är att använda WordPress i SEO-test. Sedan ett par versioner tillbaka så skickas det automatiskt ut ett ping varje gång man publicerar ett nytt inlägg. På så vis kan Google enkelt indexera ens sajt utan att det pekar några länkar.

  Frågan är då, vad innebär det att Google inte indexerar sajter som länkas genom nofollow? Är det ett tydligt tecken på att nofollow-länkar trots allt är mindre värda även om många hävdar att “en länk är en länk”?

  1. Om man lanserar en ny sajt är det trevligt att få det indexerat så snabbt som möjligt. Vill man skapa en länk som snabbt hittas av Google så handlar det ofta om NoFollow-länkar från forum och liknande välbesökta sajter.

   Min önskan med detta experiment var att visa att Google faktiskt indexerar nya sajter genom NoFollow-länkar. Så, syftet var nog även att motbevisa den rådande uppfattningen om NoFollow. Något jag inte lyckades med…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *