Nytt SEO-experiment

Nu har jag dragit igång ett nytt SEO-experiment. I detta tidiga skede kommer jag dock vara mycket hemlighetsfull eftersom jag inte vill att det ska “kontamineras” av andra faktorer än de jag själv kan kontrollera. Jag kan i varje fall avslöja att experimentet kommer undersöka Googles hantering av länkattributet NoFollow.

Eftersom jag har varit insyltad i den akademiska världen (så fin är jag) har jag också börjat fila på en liten rapport där jag beskriver syfte och metod m.m. Hoppas ni väntar med spänning på det slutgiltiga resultatet. Kommer det slå fast något vi redan visste, eller kommer det vända uppochned på allt du trodde dig veta? :) Det återstår att se…

13 kommentarer

 1. Alltså Kristoffer jag klarar inte av sådana här inlägg, blir så nyfiken. ;) Ska bli intressant att se resultatet och jag hoppas att det blir en fin rapport så man har en del att läsa.
  Lycka till!

 2. Misstänker att det är för att se om länkar med nofollow indexeras och möjligtvis hjälper en sajt att ranka?

 3. Jag gillar att göra experiment men det kan vara svårt att komma på vad man ska undersöka. Några gånger har även idéerna dött ut eftersom man inte vetat hur man ska undersöka.

  Stefan Bergfeldt: Håller med om att föraktet är stort. Jag är en av dem som inte gör mig besväret med NoFollow-länkar om jag inte bedömer att de kan kompensera SEO-bristen med skaplig trafik.

  Att länkar ger bra med trafik är viktigare än position i SERP:en om antalet besökare blir fler eller mer kvalitativa. Problemet med trafik från länkar är väl att den ofta avtar nu för tiden. Det är ett ständigt flöde av information och den där länken man fick hamnar allteftersom längre bak i historiken dit färre och färre människor hittar. Ett exempel är Pusha där man efter några veckor blivit nästan helt osynlig med sin länk.

 4. Spännande!

  Stefan: Sökmotorer följer väl ibland nofollow-länkar vilket kan leda till att den länkade sidan blir indexerad, dock skickas ingen länkkraft med?

 5. Härligt att det finns experimentlust.
  Experiment brukar ibland kunna ge del oväntade resultat, så jag väntar med spänning på resultatet.

 6. Jag, om någon, väntar spänt på resultatet. Jag har själv halvt experimenterat med nofollow-länkar i mina dagar och kommit fram till helt andra grejer än vad som är officiellt. Nåväl. Jag väntar! :D

 7. Jag har som mål att genomföra ett bra experiment utan slarv. Men som alltid så måste det kunna upprepas med samma resultat för att man ska kunna dra helt säkra slutsatser. Rapportens syfte är just att beskriva hur det har genomförts så att jag eller andra sedan kan upprepa experimentet.

  Hoppas jag inte trissar upp förväntningarna nu och att ni tycker att det var ett onödigt experiment. Hur som helst så handlar det om något jag vill ha svar på en gång för alla.

 8. Håkan: Du har nog rätt. Google följer nofollow-länkar men ger dem ingen kraft. Det har dock varit mycket snack under en lång tid huruvida det här med kraft verkligen stämmer, så det ska bli intressant att se resultatet av Kristoffers experiment!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *