Sälj dina bilder på nätet

Idag är det lättare än någonsin att få tag på gratis bilder till sin sajt. På Wikipedia finns det många bilder som är licensierade under Creative Commons, eller till och med public domain. Det senare innebär att du fritt kan använda bilden utan att göra någon motprestation. Creative Commons innebär att du måste namnge fotografen på ett visst sätt. Dessa alternativ lämpar sig bra till affiliatesajter där man inte ställer så högra krav på bilderna, eller då man inte vill lägga ut pengar på dem.

De som driver stora och seriösa köper ofta in de bilder som ska pryda webbplatsen. Nyligen upptäckte jag Mostphotos.com där man kan ladda upp de bilder man vill sälja. Detta är ett av många sätt man kan tjäna pengar på nätet. Har du några konstnärliga eller beskrivande (dokumentära) bilder från semesterresan är det ju ett ypperligt tillfälle att tjäna en extra slant. På Mostphotos får dina bilder en stor vattenstämpel om gör att de inte blir brukbara utan att användaren har köpt dem.

För att förtydliga det jag skrev i början lite så är det ju inte bara webbplatser som kan vara köpare, utan bilderna kan ju köpas för at gå i tryck. Det kan med andra ord finnas en stor marknad för dina bilder därute. Driver du företag så går det även att registrera företaget som säljare.

2 kommentarer

  1. Det är helt klart värt att tänka på. Om man verkligen är nöjd med en bild så kan man förmodligen sälja dem. Jag tror det gäller att man lyckas tagga sin bild rätt också så dem som vill köpa hittar de dem söker. Måste faktiskt testa de här nångång!

    1. Jag tror också taggningen är väldigt viktig. Det är bättre att tagga för mycket än för lite. Sedan behöver man ju inte enbart lägga upp de bilder man är jättenöjd med. Om du t.ex. har fotat flygplan från vänthallen på en flygplats så kanske det är någon stor flygbokningssajt som är intresserad av dem, även om de inte är konstnärligt tilltalande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *