Så här dokumenterar jag länkbyten

Under flera år gjorde jag uteslutande raka länkbyten eller dubbelriktade länkbyten som man också kan kalla dem. Dessa länkbyten är inte svåra att kontrollera de det bara är att gå in på sin länksida och klicka sig igenom alla länkar för att se om dem länkar tillbaka.

Ska man vara mer SEO-vänlig så är det som bekant trevägsbyten som gäller. Detta är också svårare att kontrollera eftersom det snart blir rörigt vilka länkar som byttes mot vilka. Det uppstår därmed ett stort behov av dokumentation.

Nu tänkte jag berätta hur jag har löst dokumentationen genom att skapa ett Excel-dokument. Fördelen med Excel är att man kan göra lite olika typer av beräkningar. T.ex. har jag gjort så att antalet in- och utlänkar för varje sajt uppdateras automatiskt.

I Excel-dokumentet grupperar jag länkarna så att alla som är kopplade till en och samma person samlas. Som ni ser på bilden nedan så listar jag först alla länkar jag får från motparten (hans_sajt.se till min_sajt1.se o.s.v.). Därefter listar jag alla länkar jag ger till honom (min_sajt3.se till hans_sajt.se o.s.v.). När jag sedan ska räkna ut antalet inlänkar jag har så summerar jag bara antalet förekomster av domännamnet i den högra kolumnen eftersom det är där mina sajter förekommer då de får länkar. För att räkna ut antalet utlänkar så summerar jag bara förekomsterna i den vänstra kolumnen eftersom det är där de domännamn som ger länkar återfinns.

I den tredje kolumnen skriver jag den exakta länktexten som används. Det kan vara bra att hålla koll på så att man får en sund variation.

Om ett tidigare länkbyte utökas så lägger jag bara till länkar under den redan existerande ”posten”. I skrivande stund innehåller mitt Excel-dokument 456 rader.

Extra information om COUNTIF

Med hjälp av COUNTIF räknar man som du säkert förstått antalet förekomster av ett värde inom ett visst område. När jag först började använda mig av COUNTIF märkte jag att inte alla domäner räknades. Det visade sig att frasen var tvungen av vara exakt, därför räknades inte doman.se/undersida.html. Det kan ju vara av intresse att skriva den exakta sidan länken är placerad på och då får man lägga till ett &-tecken efter ordet eller frasen som ska räknas. D.v.s. COUNTIF(A1:A100;”doman.se*”). Nu kommer allt i ett fält som börjar med ”doman.se” att räknas oavsett vad som kommer därefter.

Rättelse: Jag skrev först att man skulle lägga till ett &-tecken efter ordet som ska räknas för att få med även de URL:er som inte är exakt domän.tld. Det ska inte vara ett &-tecken utan en asterisk (*). Den orangea texten i stycket ovan är nu rättad.

25 kommentarer

 1. Imponerande och jag måste säga att jag är lite avundsjuk. Själv är jag väldigt dålig på att hålla koll på mina länkbyten :(

 2. ordbajsarn: Jag har inte hittat något sådant verktyg. Att kontrollera länkar är ett ganska tråkigt och tidskrävande arbete om man samlat på sig många länkbyten. Jag gör lite större stickprovskontroller ungefär en gång per månad, men litar mycket på dem jag gjort länkbyten med. Det är ofta personer mer ganska bra koll på SEO som förstår att borttagna länkar så småningom kommer upptäckas och kommer skada båda parter långsiktigt.

  Om jag upptäcker att en länk är borta så utgår jag alltid från att den tagits bort av misstag.

  Erik: Tack. Jag insåg tidigt att det skulle bli svårt att hålla ordning på allt. Då gick jag igenom gamla mailkonversationer angående länkbyten och lade in dem i Excel-dokumentet. Jag kan bara rekommendera dig att göra samma sak eftersom läget förvärras med tiden.

 3. Säger som Erik: imponerande! Själv har jag bytt länkar som bara den det senaste året – men jag håller inte reda på någon. Litar på att länken ligger kvar bara… :P

 4. Använder även jag ett excel-dokument för att hålla koll på länkbyten, dock inte med några räknare. Använde det även för mina domäner tills jag slutade med det och istället bara använde domainz.se

 5. Jag uppmanar verkligen alla att ha koll på länkbytena. Det finns fler fördelar än bara kontroll att de upprätthålls. Har man en lista över alla länkbyten inklusive länktext så kan man också göra bättre analyser. Man kan dessutom snabbt skaffa nya inlänkar genom att kontakta de personer som finns med i listan.

 6. Jellica: Länken i ditt blogginlägg ser bra ut. Det stämmer att jag håller på en hel del med web och det är riktigt kul tycker jag. Just nu håller jag mest på med sökmotoroptimering som går ut på att få sajter att ranka så bra som möjligt sökmotorer (främst Google). Att jag ville att du skulle länka med ordet ”sökmotoroptimering” beror på att det hjälper min blogg att synas på sökningar på samma ord.

 7. Har en liknande lösning!
  Hade med riktigt stora problem med detta innan. Skaffade lösningen då mina kunder ska ha SEO dokumentation för permanenta länkar…

 8. Själv använder jag mig av en tjänst som heter Raven. Där lägger du in alla länkar som du har byt till dig och verktyget håller koll på att de är aktiva. Sen har Raven många andra funktioner också. Till exempel kan du se för vissa nyckelord du är intresserad av vilken placering du har på dem på Google, du får hjälp med att leta upp bloggar att byta länkar med. Nu kostar den här tjänsten pengar. Själv kör jag med Basic som kostar 19 dollar per månad. Tycker det är ett helt ok verktyg för den pengen.

 9. Ahaaa jag förstår. Är det de samma jag bör göra om personer ska länka till tex min blogg? Skriva Jellica och lägga länken till den texten?

  Gud va roligt att jobba med webb. Det vore en dröm att få jobba på en sajt eller liknande. Praktiserade på Devote.se ett tag och fick förfrågan att eventuellt komma på en intervju för ett reklambolag som skapar reklamer på nätet. Eller mer kampanjer. Riktigt kul då jag älskar att leka i bildprogram och liknande.

  Får hoppas på att turen nåt mig en vacker dag..

  :) Tack för förklaringen. kram Jellica

 10. Ps. har du tips på hur man kan få en blogg att växa? Är det enbart uppdatering och medlem på såna där sajter där man lägger till sin blogg, eller finns det andra bra sätt?

 11. Intressant och bra lösning. Jag har kört en wiki genom alla år som ger lite mer svängrum men som inte alls blir lika överskådligt. Helst har jag velat koda något med PHP mot MySQL men det har inte blivit av. Din Excel-lösning är kanon, tack för tipset!

 12. Oerhört bra tips! Har funderat på detta innan, men aldrig riktigt tagit tag i det. Mycket inspirerande, så man tackar! :)

  1. Jag är sugen att testa LinkAssistant men är lite småsnål. LinkAssistant kostar $99.
   Får se om jag inte lättar på lädret ändå. Om jag gör det kommer det en bloggpost på det sedan.

   1. Jag förstår dig. Man vill ju inte slänga ut ~600 spänn på något som visar sig vara skit. Frågan är om det hjälper att göra ett ordentligt test av demoversionen.

    Personligen tycker jag mitt Excel-dokument funkar bra. Största nackdelen är ju att man manuellt måste kontrollera om länkarna ligger kvar på sin plats. Jag brukar göra lite stickprov då och då.

 13. Får ta och prova detta. Just nu har man noll koll ;-)
  Någon här som vet hur google viktar backlinks i föhållande till andra faktorer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *