Automatiserade länkförfrågningar

Ni är säkert många som har fått förfrågan om länkbyten från Johan Svensson, Peter Karlsson eller Erik Svensson. Jag är ganska säker på att samma person döljer sig bakom dessa namn. De mail som skickas ut ser väldigt automatiserade ut, men för att göra dem en gnutta mer personliga så skrivs din webbplatsadress ut. Det vill säga den sajt som någon av dessa personer avser att byta länkar med.

Här kommer det senaste mailet jag fick, från 2012-02-12. Avsändaren var Johan Svensson på web-optimering.com

Hej,

Mitt namn är Johan Svensson och jag arbetar med webbaserade
lösningar.

Just nu optimerar jag en sajt för en av mina kunder och under en av mina sökningar
på internet fann jag mindomän.se.
Jag skulle vilja berätta lite vad jag gör och vad jag kan göra för dig.

Jag administrerar många sajter med olika innehåll, åt flera kunder.
Jag tror att jag kan hjälpa dig med din sida. Den kan få ökad trafik,
fler googleträffar och få bättre sidrankning.

Om vi samarbetar kommer både din och min sida att få ökad trafik.
Om du är intresserad – skriv en rad så berättar jag mer!

Vänlig hälsning

Johan Svensson
admin@web-optimering.com
web-optimering.com
Min Linkedin profil

2011-06-20 fick jag ett liknande mail från Peter Karlsson på websidahjalp.com

Hej,

Låt mig introducera mig själv, mitt namn är Peter Karlsson
och jag arbetar som SEO manager.
I samband ett uppdrag för en av mina kunder fann jag http://www.mindomän.se/
och jag vill därför berätta lite om vad jag kan erbjuda dig.

I min portfolio har jag många hemsidor som på daglig basis får
personlig tillsyn och som matchar http://www. mindomän.se/ beträffande ämne och kvalite.

Jag vill att både din sida och min kunds hemsida skall få mer trafik,
synlighet och bli högre rankad i sökmotorerna.

Om du är intresserad och vill ha mer information om mitt erbjudande
skickar jag dig gladerligen alla nödvändig detaljer.

Jag ser fram emot ditt svar.

Peter Karlsson
peter@websidahjalp.com
websidahjalp.com

Domänerna web-optimering.com och websidahjalp.com har olika personer och adresser som ägare, men har samma DNS-servrar (NS1.MONIKERDNS.NET) vilket jag tolkar som att det finns en koppling. Även två domäner som används för länkbyten, keyboardexperience.com och freespiritsofsweden.com, ligger på samma registrar. Nämligen Moniker Online Services, Inc.

Jag har egentligen inte mycket emot  det här beteendet, det är en process som förfinats för att bli effektiv. Det jag tycker är underligt att man använder olika alias. Det är dessutom tråkigt att få dessa mail eftersom de är väldigt opersonliga. Det skulle även vara intressant att få en kommentar från någon som köpt SEO dessa (detta) företag. Det finns ingen företagsinformation alls på deras sajter, bara en mailadress.

8 kommentarer

 1. Mail nr 2 fick jag för några månader sedan, det roliga var att det gick till en sida som jag hade lagt vilande och hade ungefär texten ”Denna blogg är vilande, vi hänvisar till nyblogg.se”

  Jaha, så han hade många hemsidor med ”samma ämne och kvalité” som han gav daglig personlig tillsyn … kan inte varit så svårt jobb å sköta dem :D

 2. Dessa automatiserade länkbytesförslag är tråkiga minst sagt och Håkans exempel visar att de träffar ganska fel mång gånger. Med ett länkbytesförslag som gäller en nedlagt/vilande sajt är det ju uppenbart att avsändaren inte kollat igenom din sajt.

 3. Är det oetiskt att använda dessa automatiserade emails? Nu använder personen i fråga olika alias men om man bortser från det?

  1. Jag tycker som sagt inte det är så farligt egentligen. Det är bara ett uppskalat länkbyte. Frågan om det är etiskt borde egentligen handla om länkbyten över huvud taget. Vissa anser att alla brott mot Googles riktlinjer är oetiska. Då är alla länkbyten som är till för att påverka rankingen oacceptabla.

   Att mailen kan ses som lite spammiga kan iofs påverka läget. Men å andra sidan så får man ju kontakt med en riktig person som vill göra riktiga länkbyten om man svarar. Mailen verkar inte heller vara slumpmässigt adresserade, utan ska till personer som rimligtvis bör vara intresserade av erbjudandet.

   1. Sant.. och håller med att det känns lite spammigt när man vet att det är en maskin som skriver..hjälper säkert inte oddsen att någon svarar…

 4. Inte för att vara spydig, men skulle det inte kunna vara så att de är rädda för just detta? Dvs. att någon lägger ut mailen i sin helhet på sin blogg (eftersom de trots allt skickar automatiserade mail), och då kanske det inte är så roligt att stoltsera med det egna namnet?
  (Menar inte bara ditt inlägg, vet att andra skrivit liknande med tidigare)
  Så händer det denna länkbytare en gång att man hängs ut med det egna namnet så kanske de börjar köra med alias efter det?
  Bara en teori…

  Jag ogillar inte automatiserade mail i sig, ibland kan man hitta vettiga personer bakom dem (har hänt, för det är ju oftast en riktig person någonstans som läser det man svarar i alla fall, fast det inte var en person som skickade det första mailet), men detta är ju verkligen inte prioriterade mail om man har många andra mail att besvara eller mycket annat att göra.
  Så jag tycker inte att det är en jättebra metod, men i brist på tid kanske man väljer att göra så om man inte är så petig med sina byten, vad vet jag…

  Trots allt så verkar det väl som att en del svarar på dessa mail, annars borde de som skickar ut dem inte fortsätta tycker man?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *