Hur får man sitelinks?

I vissa fall visar Google s.k. sitelinks under en träff i sökresultatet och detta är djuplänkar till andra avdelningar på sajten i fråga. Dessa länkar genereras automatiskt av Googles algoritm och är inget du kan skapa i t.ex. Webmaster Tools. det man däremot kan göra i Webmaster tools är att blockera oönskade sitelinks. Sitelinks visas långtifrån för alla sajter och de som fått detta tillägg i sökresultatet har på olika sätt gjort sig förtjänta av det. Sitelinks genereras inte generellt för en sajt utan för ett specifikt sökresultat. Jag har t.ex. sitelinks på sökordet “wasabi.nu” medan jag inte har det på “wasabi”. Jag kan tycka att jag borde ha det även i den sistnämnda SERP:en eftersom jag toppat den under flera års tid.

OBS! Skrämmande dålig description. Den är fixad nu så Google får gärna uppdatera serpen :)

En grundförutsättning för att få sitelinks är att din sajt stabilt har legat etta i en SERP under längre tid. Det hävdas också att sökvolymen och det totala antalet indexerade sidor för en SERP har betydelse för möjligheten att sitelinks ska genereras. Att sökvolymen har så stor betydelse är jag skeptisk mot. Hur många söker egentligen på “wasabi.nu” specifikt? Det sägs också att man ska ha fått ett större antal klick på sin länk i det aktuella sökresultatet, samt att domänen bör vara ganska gammal. Det är mycket ovanligt att en webbplats vars domän är yngre än 2 år får sitelinks.

Den interna länkstrukturen, navigationen, W3C-validering samt kraftfulla inlänkar är också något som kan påverka möjligheten att få sitelinks, även om vissa hävdar att det inte har någon större betydelse.

Fördelen med sitelinks är att din webbplats upptar större plats i sökresultatet och utmärker sig mer än konkurrenterna. Fler länkar, men med andra länktexter, ökar också chansen att användarna klickar sig in på just din webbplats.

5 kommentarer

  1. Jag har fått sitelinks vid sökningar på spelkanalen samt spelkanalen.com. Däremot inte på andra sökord där jag toppar serpen.

    Domänen blir två år i januari och jag har haft dessa sitelinks ett bra tag nu. Det är alltså fullt möjligt att få sitelinks även på yngre domännamn (har dock ingen uppfattning om hur vanligt det är).

  2. Jag har lyckats få samtliga top4 placeringar på vissa sökord men några sitelinks verkar inte google vilja ge mig. Synd att klaga när man får en kvadruppelträff dock :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *