Populäraste sökningarna på Google

För några dagar sedan pratades och skrevs det mycker i media om de populäraste sökningarna på Google. DN skriver att “facebook”, “youtube” och “aftonbladet” toppar sökningar på svenska Google. Jag tycker däremot det är ett konstigt beteende av internetanvändarna. Jonas Wallentin som är analytiker på Google menar att det går snabbare att göra en Google-sökning än att skriva in exempelvis www.facebook.se i webbläsarens adressfält. Att ha Google som startsida snabbar helt klart upp den processen, men jag tror ändå inte man “sparar tid” jämfört med adressfältet. Jag tror beteendet beror på en inbiten vana att googla på allt möjligt, varesig det är för att hitta information eller sajter.

Moderna webbläsare som Opera 10.x har en mycket trevlig auto complete-funktion som gör att jag bara behöver skriva “fa” eller möjligtvis “fac” följt av enter för att komma in på Facebook. Det måste ju ändå slå Google, särskilt om användaren måste öppna en ny flik där Google är startsida och sedan göra en sökning. Hur det ligger till i Internet Explorer, som fortfarande är den största webbläsaren, vet jag inte. Min installation av IE7 har en form av auto complete, men man måste trycka nedåtpil följt av enter när en tidigare adress föreslås.

Visst är det så att jag också använder googlar för att hitta sajter jag redan känner till. Det handlar vanligtvis om Yahoo Site Explorer och Google Webmaster Tools som ligger på subdomän och i undermapp på respektive domän. Men det får vara slut med det, nu lägger jag till dem på speed dial i Opera på direkten.

Vad kan man som sökmotoroptimerare dra för nytta av detta sökbeteende? Jo, man skapar en sajt och siktar mot förstaplatsen för “facebook”-sökningar. (Jag är inte allvarlig)

9 kommentarer

  1. Jag är själv skyldig till att Googla ofta efter Yahoo Site Explorer och trots att jag la till det som bokmärke förra veckan så går det nästan snabbare att söka. Annars har jag ett flertal tillfällen observerat att nära och kära söker i adressbaren vilket kan vara ett tydligt tecken på att användarna inte vet skillnaden.

  2. Läste någonstans att Google är en av de vanligaste sökningarna på Google. Tydligen skriver folk det i toolbaren för att komma dit en väldig massa.

  3. Ja, användare beter sig väldigt konstigt ibland. Vet inte om du använder Adwords mycket, men det gör jag, och det är ofta faktiskt som man ser att folk söker väldigt mycket på en hel adress (typ skriver in http://www.google.com), och jag fattar inte alls varför man skulle skriva in adressen (om man nu kan den) i Google istället för i adressfältet. Hur tänker folk?

  4. Det är inte alls konstigt, antingen har man Google Toolbar (eller en annan Toolbar som nyttjar Google) och skriver där istället för i adressfältet, eller så har man Google som startsida, och sökrutan får ju automatiskt fokus vid onload på den.

    När jag jobbade på CTEK tidigare var en av de 10 vanligaste sökfraserna “www.ctek.com” och det måste ju bero på sånt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *