Länkstrategi – bra vs. dåliga länkar

I min jakt på inlänkar till mina olika sajter har jag den senaste tiden tummat ordentligt på kvalité och relevans. Min tanke har varit, och är fortfarande, att en länk är bättre än ingen länk alls. I detta inlägg tänkte jag gå igenom min syn på hur bra olika typer av inlänkar är ur SEO-synpunkt. Utöver länkens placering så spelar även länktexten stor roll för det slutgiltiga värdet av din länk.

Sämst

Får du din länk placerad på en länksida är den inte mycket värd. Det stora antalet utlänkar i kombination med lite innehåll på denna typ av sidor gör att Google inte värderar dem särskilt högt. En länkkatalog är en sajt som är uppbyggd av enbart länksidor. Även dessa hamnar i den sämsta kategorin enligt mig.

Dåligt

Länkar i sidfoten är inte speciellt värdefulla ur ett SEO-perspektiv, och inte heller ur ett trafikgenererande perspektiv. Besökarna har svårt att hitta länkar som är placerade längst ner på sidan. Det faktum att de är så ”osynliga” tolkar Google som att de inte är lika viktiga.

Bra

Länkar som är placerade i en kolumn (lite vid sidan om innehållet) på sidor med relaterat innehåll. Sidan bör ha ett mindre antal utlänkar som konkurrerar med din länk.

Mycket bra

Länkar som är placerade inuti relaterade texter på starka sidor med relativt få utlänkar. Ligger din länk nära en annan utlänk som som pekar till en sida som Google värderar högt ökar även det värdet på din länk.

För dessa råd för en lyckad länkstrategi

Skaffa inlänkar från sidor som uppfyller så många av följande punkter som möjligt:

  1. Har många och bra inlänkar.
  2. Har relaterat innehåll.
  3. Är skriven på samma språk.
  4. Inte allt för många utlänkar.

Länken ska ha följande egenskaper:

  1. Rätt länktext.
  2. Placerad i texten. Placeringen är viktig, där en länk i texten är bäst medan en länk i sidfoten är betydligt sämre.
  3. Texten närmast länken är relevant för ditt innehåll.
  4. Placerad i närheten av länkar som pekar till sidor med hög trust hos Google.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *