Piratpartiet, vilket skämt

I och med detta inlägg gör jag mig säkert ovän men flera av mina trogna läsare. Efter duellen mellan Folkpartiet och Piratpartiet i kvällens Debatt (i SVT) måste jag skriva av mig lite tankar. Wow, ett politiskt inlägg som är någorlunda on-topic för bloggen dessutom.

Till att börja med måste jag påpeka att jag är ganska dåligt påläst på Piratpartiets politik. Det jag vet är det jag hört via liknande debatter på TV. Från kvällens debatt får jag uppfattningen att Piratpartiet vill tillåta fildelning med argumentet att det inte går att stoppa den privata konversationen på nätet och den fildelning som sker i samband med denna. Det skulle krävas övervakning av datatrafik vilket är integritetskränkande. Jag kan hålla med om att en total övervakning inte är bra, men att tillåta kopiering av upphovsrättsskyddat material av anledningen att det inte går att kontrollera på ett demokratiskt sätt är bara struntprat. Låt det vara förbjudet och låt många slippa igenom eftersom polisresurserna av naturliga skäl bör läggas på andra brott.

Ska man resonera på samma sätt när det gäller cykelstölder. Det är lågprioriterat och vi lyckas inte lagföra gärningsmannen, “ähh, vi legaliserar cykelstöld”. Cykelstöld är som bekant  ett lågprioriterar brott men ofantligt låg uppklarningsprocent.

För mig är det självklart att upphovsmannen ska få ekonomisk ersättning för det han eller hon har skapat.  Det är ingen skillnad om det är piratkopiering för “privat bruk” eller om det säljs för att generera vinst åt piratkopierarna. I båda fallen förlorar upphovsmannen sin ersättning.

Jag har stött på sökmotoroptimerare med en läskig dubbelmoral. De är piratpartister och flitiga nedladdare, men när det kommer till att deras unika Google-optimerade texter stjäls så brister de ut i gråt och förbannar sig över tjuven.

Piratpartisten i Debatt (som jag glömt namnet på) gjorde en intressant jämförelse. Han berättade om den industri som sysslade med att såga is i sjöar för att leverera till privatpersoners och affärers “primitiva kylskåp”. När andra företag började tillverka elektroniska kylskåp slogs denna issågarindustri i spillror utan att någon ropade efter kylskåpsavgifter. Detta skulle jämföras med musikindustrin kontra piratkopierarna. Om musikindustrin är de som sågade upp is i sjöar så är piratkopierarna kylskåpstillverkarna. Men vad hände med isleverantörerna? De dog ut…. Han säger alltså att det är naturligt att musikindustrin dör ut och ersätts av piratpartister som fildelar royalty-fri skitmusik. Om musiker inte kommer kunna livnära sig på musiken så hamnar de i samma svåra situation som den kraftigt subventionerade “svårkonsten” som återfinns på våra statligt subventionerade muséer och teatrar.

Är det inte dags att dra i nödbromsen på gratiståget? Vi måste åter lära oss att man snällt får betala om man vill ha något. Är det så konstigt? Varför ska det göras undantag för digitala varor och tjänster? Det startades inget politiskt parti när tullen började stoppa försändelser med kinesiska kopior av Gucci- och Dolce Gabbana-produkter.

Det enda som är bra med PP är att de belyser övervakningsproblematiken, men de måste ju ha en god och samtidigt skrämmande täckmantel.

9 kommentarer

 1. du inser att musikindustrin aldrig gått bättre va? vi pratar inte om att musikindustrin är på väg att dö ut, den växer. det som är på väg att förändras är hur artister distribuerar sin musik till sina köpare, användare etc. isleverantörerna i den här allegorin är inte musikerna… det är mellanhänderna.

  anledningen att det inte skapades ett politiskt parti för att stödja guccikopior är för att det är skillnad på att ta betalt för en kopierad vara och att ägna sig åt ickekommersiell fildelning. piratpartiet har alltid ansett att det ska vara fortsatt olagligt att försöka tjäna pengar på andras musik, film etc.

  Vidare har det ju visat sig gång efter annan att myten om skiv och filmindustrins nedgång och fall på grund av fildelning är falsk. industrin ökar i omsättning och ett flertal studier visar på att fildelning har en positiv effekt på inköpen.

  De som fildelar är generellt större konsumenter av betald underhållning än icke fildelare pga att ju mer man exponeras för diverse kultur desto mer kultur kommer man att konsumera, så att anklaga fildelare för att sitta på något gratiståg faller ganska platt.

 2. Appropå mellanhänder så finns det ju inom alla produktkategorier. Varför är musikindustrin så ond? Hade de artister som idag är världskända varit det utan sitt första skivbolag? I den kaka skivbolag m.fl. “stjäl” ingår marknadsföringskostnader. Och bara för att Internet numera når ända till masajbyarna i Kenya betyder det inte att folk per automatik kommer få upp ögonen för nya artister. Det krävs marknadsföring…

  Så det är fel av tullen att beslagta piratkopierade klädesplagg m.m? Jag menar, tullen vet ju inte om varorna kommer skänkas bort när de väl når sin slutadress i Sverige. Piratpartiet kanske borde deiva den frågan också… “Tas varor i beslag på felaktiga grunder vid våra gränskontroller?”

  Om skivindustrin tjänar på den illegala filldelningen ställer jag mig frågande till varför de kämpar så hårt emot den. Det skulle ju vara som att IKEA anlitade torpeder för att mörda småbarnsföräldrar som talade gott om IKEA inför släkt och vänner. Grov liknelse… Att fildelare generellt är storkonsumenter av (betald) musik och annan digitaliserbar kultur är jag tveksam till. Innehåller siffrorna dessutom konsertbiljetter och annan merch så är de ju direkt missvisande. Men det finns ju iofs pirat-tshirts utanför de flesta konserarrangemang, så det kanske är den konsumtionen som räknats med.

 3. vem har påstått att de är onda?

  vi anser bara att skivbolagen har spelat ut sin roll, att hålla dem under armarna när de inte längre behövs i musikindustrin är inte något som staten ska syssla med. när har vi sagt att man inte behöver marknadsföra sig? Det handlar snarare om att makrnadsföringen tar nya uttryck.

  Nej, som jag sa ovan så vill piratpartiet fortfarande att piratkopierande för profit, ie att sälja falska gucciväskor för egen vinning ska vara olagligt, vi har inga problem med att tullen vid misstanke har rätt att leta efter och beslagta guccikopior.

  Vad vi är emot är att man kriminaliserar fildelning som sker profitlöst mellan privata användare. en del av det är för att man måste införa väldigt obehagliga övervakningsfunktioner i samhället för att överhuvudtaget kunna jaga fildelare. Det skule vara som att posten gick igenom allt som skickas via dem för att “vi kan inte låta folk skicka olagligheter med postsystemet”.

  Det är distributionsbolagen som kämpar mot fildelningen, och de får tyvärr vissa artister att apa efter det budskap som de så gärna vill få ut, trots att musik och filmindustrin blomstrar. anledningen till det är för att de är livrädda nu när de förlorar monopolet på distributionskanaler. I den här debatten är det viktigt att skilja på distributionsbolagen och artisterna.

  Fildelningstekniken, i alla dess former har försatt distributionsbolagen i den sitsen att deras affärsmetoder blivit omöjliga och istället för att anpassa sig så försöker de stänga ner alla försök till utveckling av distribution, vilket gör att alla alternativ bara existerar olagligt.

  Rapporterna om fildelningens effekter samt siffrorna ör film och musikindustrins omsättning finns tillgängliga på nätet, iden att film och musikindustrin skulle vara en blödande industri pga fildelning motsägs av tillgängliga fakta. att du är tveksam till rapporterna utan att ha läst dem inger inte riktigt förtroende för din ståndpunkt.

  Sen undrar jag varför konsertbiljetter inte ska räknas in i musikindustrins intäkter? Var ska de annars räknas in? Varför är en metallica-tshirt som säljs av metallica inte en del av metallicas intäkter som musiker? påstår du att endast musik köpt på cd eller digitalt format ska räknas som musikintäkt? I så fall är ditt resonemang väldigt skakigt. Tor du tex att filmindustrins intäkter bara kommer från biljettintäkter och dvd-sälj? lol.

  Samtidigt har vi en situation där vi klubbar igenom lagar som ipred och fra, där acta-avtalet är på väg och där datalagringsdirektivet kommer att röstas igenom oavsett vilken regering vi får. Vilket annat parti finns det som har en kritisk inställning till den här typen av väldigt vidsträckta övervakningslagarna?

  Båda blocken röstar igenom de här sakterna, och de mindre partier som säger att de är skeptiska röstar ändå för, eftersom deras block viftar med partipiskan. Jag tycker inte att den här utvecklingen är okej, och jag ser inte att något av blocken gör något i rätt riktning. De behöver en blåslampa riktad mot sig så att vi får en debatt om den här samhällsutvecklingen som jag tycker är väldigt obehaglig.

 4. Varför är det profiten som är fel? Är det så fult att tjäna pengar?
  Vi legaliserar Cannabis, men du får inte ta betalt för det?

  Självklart ska det vara olagligt att distribuera upphovsrättsskyddad musik utan tillstånd! Jag väljer att inte kalla det fildelning, eftersom det finns gott om fildelning som ÄR och MÅSTE VARA laglig.

  Att skivbolagen spelat ut sin roll tycker jag inte heller, däremot har deras roll förändrats. Skivbolag “upptäcker” fortfarande artister, och bekostar inspelning av deras album, sköter marknadsföring och distribution. Det är stora delar, för även om jag kan spela in min musik själv och distribuera digitalt så är det väldigt svårt att nå ut till den stora massan utan marknadsföring.

  Något jag däremot tycker är konstigt är att digitalt distribuerad musik inte är billigare! Jag skulle gärna handla mer musik om det var billigare. Spotify tycker jag är helt underbart, och jag betalar gladeligen 99kr varje månad.

 5. @sportnyheter – Glöm inte bort att det man i huvudsak bekostar som konsument är marknadsföringen och inspelningskostnaderna. Dessa kostnaderna minskar inte även om materialet blir digitalt. Jag hävdar inte att priserna ligger på “rätt” nivå men där finns en förklaring.

  Att man inte kan kriminalisera något som ett stort antal sysslar med är naivt och ett argument man kan driva till absurdum. Jag kan garantera att alla med körkort någon gång kommer köra för fort – ska vi då ta bort fartgränserna? Du hittar smuggelsprit på så gott som varenda ungdomsfest i södra Sverige (ett resultat av närheten till Tyskland) – ska det med automatik bli fritt fram att importera och tillverka sprit för försäljning till minderåriga? Där finns tusentals människor som jobbar svart genom att hjälpa en granne – ska vi därmed göra alla skatter frivilliga?

  Jag gillar att PP värnar om vår integritet men partiet är något naiva när man vill att total frihet ska gå före allting annat.

 6. PP är precis som SD ett enfrågeparti. Det är bara att titta på vad de ger för svar på olika politiska frågor av något mer väsentlig art.
  Standardsvaret är något i stil – Det har vi ingen åsikt om -.
  Alternativ kombinerat med alternativet att de stödjer det politiska partiet som ställer sig på deras sida.

  Så jag kan hålla med om rubriken på det här inlägget.

 7. Väl talat.

  Oavsett hur man försöker försköna argumenten för obegränsad fildelning och minskad upphovsrätt, genom att säga att man vill “underlätta spridningen av kultur” och “frigöra kunskap”, bygger de åsikterna på en bristande respekt för människors skapande och äganderätt.
  Alla som någonsin har skrivit ett blogginlägg, designat en logotyp eller skapat något överhuvudtaget borde förstå hur viktigt det är att själv kunna bestämma hur ens material ska användas och till vilket pris.

 8. Nu har svenska folket talat och det visade sig tack och lov att “tanka fritt”-tänket inte blev en stor fråga. Pristpartiet omtalades, vad jag hörde, inte en enda gång under valvakan i SVT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *