Använd NoFollow rätt

Det är med glädje jag ser att allt fler börjar tillämpa motsatsen DoFollow på sina bloggar och webbplatser. Med detta inlägg vill jag berätta när jag tycker det är lämpligt att använda NoFollow på utgående länkar. På interna länkar ska man enligt Google aldrig använda NoFollow, även om detta såklart kan diskuteras.

Använd alltid NoFollow på affiliatelänkar eftersom detta är betald reklam. Du vill inte att Google ska misstänka att du får betalt för att leverera länkkraft.

Använd alltid NoFollow när du länkar till webbplatser med tveksamt innehåll. T.ex. spel/betting, pornografi, rasism m.m. Inte för att jag tycker att du ska länka till rasistiska webbplatser, men det kan finnas tillfällen då man måste hänvisa till en sajt för att styrka sin tes eller liknande.

Du kan också använda NoFollow om du länkar till en konkurrent som du inte vill ge styrka åt. Detta vill såklart inte Google att du gör, men du måste ju först och främst värna din egen sajt.

Som du ser så finns det inte så många tillfällen då NoFollow bör användas. Att sätta detta länkattribut på t.ex. alla kommentarslänkar tycker jag är fel. Argumentet att det motverkar spam håller inte heller eftersom spamrobotarna ändå postar länkar i kommentarer. Fördelen är dock att du med NoFollow inte ger dem någon styrka och kan råka i luven med Google. Detta löser man däremot bättre genom att använda ett spamfilter som Akismet på bloggen. Enkelt och effektivt samtidigt som du ger en fin länk som tack för kommentaren.

Följ Klikkis live blogg från SMX Stockholm

12 kommentarer

 1. Intressant artikel. Jag ska själv försöka lägga nofollow på min affiliatelänkar i fortsättningen. Hur bör man göra ifall man ha plugins som gömmer en affiliatelänk, tex domän.se/till/butik/ som i sin tur gör en 301 till butiken. Då bör man väl ändå ha en nofollow fastän det på ytan verkar vara en intern länk?

 2. Alfred: Ja så skulle jag nog göra i det fallet. Anledningen till att du gömmer länkarna är väl inte för att i smyg skicka vidare länkkraft till affiliatenätverket, utan för att besökarna inte ska se att det är en Tradedoubler-länk eller liknande.

  Google går ut med massor av riktlinjer om hur de vill att det ska vara. Många av dessa är bara riktlinjer som sagt och kan nog tas med en nypa salt. Jag tror du lugnt kan sätta NoFollow på dessa “interna” länkar.

 3. jag är inte helt såld på dofollow-kommentarer av två anledningar.

  1) vad har personen för motiv med kommentaren?
  har du nofollow så kan det ju knappast vara tanken att samla länkar. i min erfarenhet så har man en bättre diskussion på bloggar som har nofollow än de som har dofollow, men här tvistar de lärda.

  2) w ww.brasajt.se blir till w ww.spam.se/via gra
  jag har sett det flera gånger. folk kommer och lägger en kommentar och använder en snäll och fin blogg om blommor och trädgård och allt som är fint på sommaren. >>fastforward>> till någon månad senare och de oskyldiga länkarna som har samlats får en 301 till riktigt tvivelaktiga sajter. det finns inget sätt att skydda sig mot det – och helt plötsligt står man där med skägget i brevlådan.

  jag är kluven i frågan. jag tycker personligen att man ska belöna de som ofta skriver och kommenterar på något sätt. en idé kan vara att ha en “comment whitelist” där vissa URL har dofollow eftersom man litar på den personen. en annan variant är att länka till sidor som tillhör de som kommenterar när man skriver ny inlägg.

  det här är ju upp till var och en att ta ställning till, och ett enkelt svar finns inte på frågan. att du kommer få spam på sidan hur du än gör är bara något som man får leva med. samma sak gäller ju om du har en mejladress.

 4. Det är lugnt wendels. Jag kan hålla med dig på båda punkterna där du har några viktiga poänger.

  Det kan mycket väl vara bättre diskussioner på nofollow-bloggar eftersom personerna där i större utsträckning diskuterar för att det är ett intressant ämne, istället för att slänga in en kommentar för att få en länk.

  Det där med att man postar en länk till en rumsren sajt för att sedan 301:a om den till en ytterst tveksam sajt är något jag inte tänkt på. Det är dessutom svårt att upptäcka då det krävs att man går igenom alla kommentarer med länkar i manuellt.

 5. Kim: Jag kan ha fel, men man skickar ju länkkraft till t.ex. clk.tradedoubler.com som sedan inte förs vidare med 302:an. Att sätta NoFollow på affiliatelänkar är något jag läst på flera ställen att man ska göra. Har tyvärr inte källorna på det i huvudet.

 6. Hur är det när jag lägger in javascript för mina affiliatelänkar? Jag kan ju då inte sätta nofollow på länken, som förvisso Google inte heller kommer att indexera/följa, men min script-tagg pekar ju på (till exempel) tradedoubler

 7. Stefan: Jag är osäker, men antar att Google inte missuppfattar dessa som köpta länkar just eftersom det inte finns något SEO-värde i dem. Ungefär som att ta betalt för att skriva ut en URL i vanlig text på en sajt, vilket jag inte heller kan tänka mig att Google har något emot. Som jag fattat det är det enbart handeln med länkvärde de vill stoppa, alltså är alla länkar och utskrivna URL:er som inte skickar vidare värde på rätt sida av riktlinjerna.

 8. Finns det något plugin som gör att man kan sätta no-follow på valda länkar, t.ex. affiliatelänkar men att man behåller dofollow på sina egna länkar som länkar till andra sidor på hemsidan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *