Phishingmail – Virus i mitt e-postkonto

Detta phishingmail fick jag i mailboxen ikväll. Det är inte ofta jag ger dem utrymme har på bloggen men detta tycker jag var extra underhållande. De personer som ligger bakom det måste tro att jag och alla andra som får det är helt pantade. Det krävs inte mycket för att förstå att Tele2 aldrig skulle skicka ut ett mail med så taskig stavning. En extra finess är att de kan kryptera lösenordet i mitt svarsmail, mycket fascinerande. Med andra ord så är mitt lösenord i säkra händer! Att de skriver LÖSENORD i versaler är väl inte så smidigt? Det visar att de är mycket angelägna om att få just denna uppgift från mig.

Bäste kund,

En DGTFX virus har upptäckts i dina mappar Ditt e-postkonto måste uppgraderas till vår nya Secured DGTFX anti-virus 2010 version att förebygga skador på vår webmail logga och dina viktiga filer.

Klicka på ditt svar på fliken Fyll i kolumnerna nedan och skicka tillbaka eller ditt e-postkonto kommer att sägas upp omedelbart för att förhindra spridning av viruset.

Användarnamn:
LÖSENORD:
Telefonnummer:
Födelsedatum:

Observera att lösenordet kommer att krypteras med 1024-bitars RSA-nycklar efter ditt lösenord säkerhet. Vi är djupt ledsen för olägenheten.

Med vänliga hälsningar,
Tele2 Webmail – Support

*****************************************************
Detta är en administrativ Meddelande från Tele2 Webmail. Det är inte spam. Från tid till annan kommer Tele2 Webmail skickar sådana meddelanden för att lämna viktig information om ditt abonnemang.
*****************************************************

Jag använder ESET NOD32 Antivirus som tillsammans med Thunderbirds inbyggdaa spamskydd stoppar de flesta farligheterna som kan dimpa ner i mailboxen. Ett antivirusprogram är dock inte så effektivt mot denna typ av bedrägeri då man själv (om man går på bluffen) lämnar ut uppgifterna.

5 kommentarer

 1. SFI-nivå på svenskan i det meddelandet, helt klart.

  Och du. Jag skickade en artikel till dig via Infoz här om dagen. Se till att acceptera den snarast ;)

 2. Det måste vara översatt med Google eller liknande översättningsprogram så dålig svenska som det är.
  Är det någon över huvud taget som skulle gå på något sådant här?

 3. Hej Wedholm,

  Det stämmer att det inte är vi som skickat ut detta mail, jag hoppas att de flesta av våra kunder är skeptiska och kontaktar oss om de är osäkra.

  Vi kommer aldrig skicka ut mail där vi efterfrågar lösenordet till er e-post.

  Med vänliga hälsningar

  Ida Jönsson, Tele2.

 4. Ida Jönsson, Tele2: Trevligt att du (eller Tele2 som företag) går ut och kommenterar inlägg som detta. Det är ju faktiskt det enda ni kan göra som jag ser det.

  Jag förstår att det är svårt att värja sig mot denna typ av bedrägeri. Eftersom det inte går genom era system så spelar det ingen roll om ni arbetar med säkerheten. Tydlig information till kunderna om hur ni tar kontakt samt vad ni i så fall kommer behöva för information från dem är bra. Uppgifter som namn och kundnummer är ju sådan info ni redan har tillgång till, så det ska man aldrig som kund behöva meddela. Hoppas alla förstår det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *