Peka om till rätt domän

Senast för några dagar sedan stötte jag ännu en gång på en större sajt som slarvat med ompekningen av domän.se till www.domän.se eller vice versa. Detta får bli inspiration till dagens blogginlägg. Som jag förstått det så finns det två typer av fel som görs.

  • Den första typen är att det fungerar att skriva både med och utan www. Men att det inte sker någon redirect vilket gör att Google kan se dem som två olika sajter, d.v.s. domän.se resp. www.domän.se.
  • Den andra varianten är att www funkar felfritt, medan domänen utan www gör att det visas ett felmeddelande. Sajten kan med andra ord inte hittas eftersom det inte sker en ompekning.

Det spelar ingen större roll om man väljer att visa http://domän.se eller http://www.domän.se som standard för sajten. Det viktiga är att den varianten som inte är sajtens standard-URL pekar till den andra. Man vill ju att de som skriver in sajtens adress i adressfältet också ska komma till sajten. De som skriver in adressen manuellt väljer oftast att inte inleda adressen med www. Därför är ompekning mycket viktig. Detta löses automatiskt av många webbhotell, men kontrollera så att de använder en korrekt 301-redirect när de dirigerar om trafiken.

För några dagar sedan upptäckte jag att det stora företaget UPS slarvat med detta. Där fungerar det inte att skriva in ups.se, men www.ups.se fungerar bra.

Ett annat multinationellt företag är vårt svenska stålbolag SSAB. De verkar vilja ha www.ssab.com som huvuddomän. Dit är nämligen www.ssab.se pekad. Pekningen sker dock med en 302-redirect enligt Redirect Checker, 302 är en temporary redirect. Varken ssab.se eller ssab.com är ompekade till www.ssab.com.

Norrköpings kommun tillhör den andra kategorin som rent tekniskt har två sajter. Där sker ingen ompekning mellan norrkoping.se och www.norrkoping.se. Detsamma gäller bl.a. för Linköpings kommun, Stockholms kommun och riksdagen.

Min slutsats är att kommunernas och storbolagens IT-avdelningar måste göra en ordentlig uppryckning när de missar en så enkel sak som ompekning. Det som är ännu allvarligare är de fall då icke-www-adressen genererar felmeddelande. Har de ens besökt sitt företags webbplats då kan man undra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *