Några tankar om länkbygge

Som ni redan vet så är inlänkar en viktig del av sökmotoroptimering. Utan inlänkar så är man i princip osynlig på Google. Antalet inlänkar som krävs för att hamna på förstasidan varierar såklart från serp till serp (sökord till sökord). För vissa sökord krävs det bara ett tiotal skapliga inlänkar utöver ett bra och optimerat innehåll, medan det för andra krävs tusentals.

Att bygga inlänkar kan vara både svårt och tidskrävande. I den bästa av SEO-världar skulle ju inlänkarna komma per automatik. För de flesta av oss som sysslar med SEO är så inte fallet.

Självklart är det så att sajter som verkligen förtjänar det automatiskt får sina inlänkar. Det handlar om sajter som blir så uppskattade att andra helt enkelt måste tipsa om dem. I min värld är GSERP en sådan tjänst. Jag tycker den är mycket användbar och använder den dagligen. Även när det kommer till rena innehållssidor så kan man såklart få många naturliga inlänkar. Jag har några sajter som är så innehållsrika (och  uppskattade tror jag) att de faktiskt lyckas få några länkar då och då. Satsar man på kvalitet så får man som regel något tillbaka.

Länkbyten är helt klart mitt främsta verktyg för att skaffa inlänkar. Jag gör nästan uteslutande bulk-byten (flera på sama gång med samma person). Detta för att det både ska bli tidseffektivt och kvantitativt. Jag stirrar mig inte blind på pagerank utan förespråkar istället relevans.

Genom att kommentera blogginlägg kan man få länkar till sina sajter. Även om dessa inte är lika starka som bra genomförda länkbyten så funkar de som krydda på moset. Jag försöker hålla mig till att länka till Wedholm.net när jag kommenterar webbrelaterade bloggar. Då och då (främst nu på senare tid) har jag länkat till några nya sajter för att ge dem lite extra kräm i uppstarten.

Länkbeten är svåra men kan vara mycket effektiva om de funkar. Ett länkbete är något som finns till enbart för att få inlänkar. Det ska vara så roligt, skrämmande, häpnadsväckande eller informativt att alla bara måste länka till det. När man fått en massa länkar till sitt länkbete så länkar man helt enkelt från den sidan till en annan sida man vill ge styrka. Alternativt lägger man bara ner sajten med länkbetet och startar upp den sajt man egentligen vill ge kraft på samma domän.

Finns det någon som vill byta länkar med mig så är det bara att slänga iväg ett mail.

7 kommentarer

 1. Jag slänger upp ett inlägg om länkbygge om några minuter. Ganska sjuk tajming att vi båda gör det på samma kväll :)

  Tack för krämen på uppfarten förresten.

  1. Haha, ja det kan man kalla tajming. Jag kopplade inte det det där med krämen, trögtänkt nu, kan du förtydliga?

 2. Bra inlägg! Det här med att bygga inläggar kan ju verkligen få en att riva sig i håret. Dock är det viktigaste av allt i min mening – att ha tålamod ;)

  1. Tackar!

   Länkbygge kan vara riktigt jobbigt. Mina länkbyten går verkligen i vågor. Det kan vara lugnt på länkbytarfronten i några veckor, för att sedan planera länkbyten med 5 personer.

   Tålamod är väldigt viktigt. Jag brukar räkna med ungefär ett halvår till ett år innan en sajt börjar ta fart.

 3. Själv räknade jag igenom mina länkbyten nyligen och kom upp i 9 st på de tre åren jag har varit aktiv! Då bortser jag från omTVserier där jag inte riktigt har koll på länkarna utan har länkat till andra TV-sajter som jag gillar. Däremot så instämmer jag i att det är en fantastiskt enkel metod för att få lätta inlänkar och det är utan tvekan något jag borde fokusera mer på. Tyvärr stirrar väldigt många sig blinda på PR vilket resulterar i att relativt nya sajter har svårt för att få länkbyten.

 4. Herregud vad du har skrivit. :)
  Håller helt med dig i din inställning till byten, och blir alltid lika glad när jag stöter på någon som kan se genom PageRanken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *