Mycket innehåll = bra SEO

Content is King sägs det ofta, och visst är det så. Det är extra viktigt inom SEO att ha mycket och välskrivet innehåll på webbplatsen. Google tycker om att indexera sidor och dessa används sedan i den totala bedömningen av webbplatsen. Det är dock svårt att säga exakt hur många sidor á 500+ ord en webbplats ska ha. Det beror givetvis på hur mycket som kan skrivas i ämnet. Man ska inte skriva en massa irrelevanta texter bara för att få mer innehåll på sajten. Risken är då att den blir för spretig och förorar fokus på ämnet. Här råder det säkert delade meningar. Det finns nog dem som tycker att allt innehåll är bra eftersom man kan dra fördelar av att synas på fler sökningar. Jag försöker tänka på besökaren, som antagligen inte är intresserad av artiklar om strykjärn på en resesajt om Lugano. Mitt mål är i varje fall att mina reserelaterade sajter ska ha ~20 sidor som vardera innehåller en brödtext på 500 ord eller mer.

Tänker man på SEO:n så är det inte bara att sätta sig och skriva texter som man slänger upp på sajten. För att få ut det mesta av dem bör man tänka över faktorer som sökordsdensitet, rubriker och förstärkning av sökord. Man bör tänka på vilka sökord eller fraser man vill att texten ska förknippas med. Vilka sökord eller sökfraser söker folk på som vill ha information om det aktuella ämnet? Det är dessa fraser och sökord man vill väva in i texterna på ett så naturligt sätt som möjligt. Det är också viktigt att använda mycket synonymer till de sökord man valt att rikta in sig på.

Just nu gör jag en genomgång av mina sajter för att öka på antalet ord och sidor. Statistikkåt som jag är så har jag siffror på detta i ett Excel-dokument. Där ser jag snabbt vilken sajt som behöver tillskott.

9 kommentarer

 1. Själv kör jag lite mer på känsla, det fungerar bra för mig. Men det är ju som du säger, relevant och mycket är ju bra.

  Det där med hur texten utformas kommer av sig själv tycker jag.

 2. Ja ofta är det så att det kommer naturligt. Man ska ju inte skriva för Google sägs det, vilket jag kan hålla med om. Jag kan dock i efterhand gå tillbaka och ändra lite i vissa formuleringar eller klämma in sökordet på ytterligare ett ställe.

 3. Säger som Stefan: jag kör på känsla, men ser till att undersidorna innehåller mer än 250 ord styck.

  Brukar bli bra så ;)

 4. Ja det är med 500 ord per sida är väl ingen vetenskaplig gräns antar jag. Jag har dock råkat ut för att Google inte velat indexera sidor som legar på 50-100 ord. Efter att jag utökat texterna till 400-500 ord så har de blivit indexerade kort därpå. Har man en längre text kan man även få in sökorden några fler gånger utan att det blir onaturligt och stör läsaren.

 5. På bloggen skriver jag texten som den kommer ur skallen. Sedan går jag igenom texten och känner av kvaliteten, sedan försöker justera här och där för att bättra på SEO. Bloggen är ändå avsedd för de som läser den i första hand tycker jag, får man sen bra ranking så är ju det ett extra plus.

 6. Jag tycker det är väldigt användbart. Har man över 30 sajter så är det svårt att ha koll på alla i huvudet. Jag tror man kan vinna mycket på det så fort man har fler än 10 sajter.

 7. Jag har 350-700 ord á cirka 8-10 sidor som minimum när jag gör mindre sajter. Har lyckats mycket väl i rankingen på många av dem, så min bedömning är att det räcker med den omfattningen om man arbetar bra med inlänkar också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *