Min första tusenlapp på affiliate

CheckÅret var 1998 och sökmotoroptimering existerade inte. Eller det kanske det gjorde, för en väldigt liten skara personer. Jag drev främst trafik genom länkbyten och bannerbyten med andra sajter. Det affiliateprojekt som skulle komma att ge mig min första tusenlapp var däremot strikt sekretessbelagt. Det var det enda affiliateprojekt jag hade igång på den tiden. Att tjäna pengar på min vanliga sajt, Wedholm’s Skämtsida, var inget mål. Jag var glad om besöksräknaren tickade på.

Jag började med att bygga upp fem småsajter som bestod av en sida vardera. Större behövde de inte vara för att fylla sin funktion. På varje sajt skapade jag ett rutnät av bildminiatyrer, ett bildgalleri helt enkelt. Bilderna föreställde avklädda kvinnor som ibland hade besök av en man. Porr helt enkelt. Bilderna hämtade jag från sajter som blev länkade från free6.com, dåtidens himmelrike för porrsurfaren. Jag placerade nio thumbnails på varje sajt. Varannan thumbnail länkades till en bild i full storlek, medan varannan ledde besökaren till AdClix. AdClix i sin tur betalade mig ~30 cent för varje levererad besökare.

För att driva trafik till dessa sajter använde jag såklart free6.com ännu en gång. Det var fritt fram för alla att tipsa om gratisporr på nätet, så jag passade på att tipsa om mina sajter. När de inväntade godkännande länkades ingen reklam, men så fort de passerat den manuella granskningen kom affiliatelänkarna på plats och kontosakdot började ticka på. Jag hann få en check på motsvarande 1300 kr innan denna bluff avslöjades och mitt AdClix-konto spärrades.

Det skulle sedan dröja flera år innan jag fick en utbetalning från ett affiliatenätverk. Då var det Double.net och sajten som genererade intäkter var Wasabi.nu, mitt första domännamn.

Min ungdoms entreprenörskap – Del 1
Min ungdoms entreprenörskap – Del 2

6 kommentarer

  1. Haha, känner igen mig i det här! Tjänade även jag ihop någon tusenlapp på bannerklick för ungefär lika längesedan, tror annonsnätverket hette bannerbrokers. Tjänade dock inte pengarna på porr utan genom att locka med nedladdning av mp3-låtar. För att få tillgång till nedladdningslänkar behövde man klicka på en banner i en popup (= 10 cent till mig), då kom man till annonsörens sida och där skulle man hämta något ord som fungerade som lösenord. Bannern i popupen låg på en annan sida om något helt annat (t.ex. hundar eller bilar) för att inte väcka misstankar.

    Dåtidens SEO-arbete gick ut på att man skrev sitt sökord så många gånger som möjligt i så liten och dold font möjligt, t.ex. ”metallica mp3, metallica mp3z, metallica mp3-låtar, metallica mp3s, mp3 metallica” osv i svart text mot svart bakgrund längst ner på sidan.

    Google har förfinat sina algoritmer lite sen dess :)

    1. Det där med att ange ett ord på målsidan kommer jag ihåg. Det är lite som rabattkodssidor idag. Klicka dig in till annonsören (en cookie skapas) för att sedan få ta del av rabattkoden.

      Dåtidens SEO är också fascinerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *