Min första IDN-domän

Nu har jag registrerat min första IDN-domän, men den innehåller varken å, ä eller ö. Istället valde jag att registrera Lübeck.nu som komplement till den äldre Lubeck.nu. Nu försöker jag komma fram till vilken jag ska köra som huvuddomän. Om jag inte känt att läget var lite mer komplicerat hade jag självklart pekat IDN-domänen mot den utan “konstiga” tecken. I det här fallet ser jag dock att Lubeck.nu har lite svårare att ranka på sökordet “lübeck” än “lubeck”, position 9 resp 3. Det har säkert till stor del att göra med konkurrensen på de olika orden, men jag misstänker/befarar ändå att Google inte riktigt fattar att U i Lubeck.nu ska vara Ü.

Problemet som jag ser det är dock de naturliga inlänkarna. Det är inga problem med icke IDN-domänen, men med Lübeck.nu bör de som länkar använda PUNY-kod. I det fallet vore det bättre att köra med icke-IDN som huvuddomän.

Jag vänder mig därför till er trogna läsare för att få råd och synpunkter. Vilken domän ska jag använda som huvuddomän. Tror ni det kommer göra någon skillnad för rankingen på “lübeck” med IDN som huvuddomän?

4 kommentarer

 1. Gjorde den intressanta observationen precis att Google Chrome markerar både y och ü när man söker på respektive bokstav. Kanske vore “lybeck” ett sökord du ska ta en extra titt på.

 2. Tack för svaren! Stefan jag ska helt klart kolla upp om sökordet “lybeck” kan vara något att satsa på.

  Jag tog ett raskt beslut och styrde över sajten till IDN-domänen direkt. Nu ska alla sidor vara korrekt redirectade till Lübeck.nu. Min känsla säger mig att IDN-domänen borde ge en liten fördel i serpen..

 3. Jag har en hurv med IDN-domäner. Det är inte mitt val; jag avskyr skiten. Hade jag fått välja så hade skräpet aldrig skapats.

  Just det du tar upp om länkandet är problematiskt. Jag har sett att det är mycket svårare att få en IDN-domän att ranka jämte en vanlig icke-IDN domän.

  Det du kan testa är luebeck.nu – i Tyskland så gör man som man gjorde i norden innan i-net uppfanns. Man skrev om å ä och ö med aa ae och oe. I Tyskland använder man fortfarande ae, oe och ue.

  Tyskans ü uttalas som svenskans y – något som Google har koll på. Blir anpassat därefter. Google vet även att tyska ord skrivs med ett “e” för att indikera omljud. Alltså i Tyskland så rankar sidorna som följer (om man bara utgår från keyword matching):

  1. luebeck
  2. lubeck
  3. lübeck

  Som sagt. IDN har svårare att ranka. Detta kanske är något som ändrar sig, men det handlar ganska mycket om vilka typer av adresser som finns bakom. Vissa TLD har svårare att ranka (utan andra faktorer) eftersom Google utgår från vilken “profil” domäner har. Domäner med bindestreck är sämre än utan. .com är starkare än .net, och så vidare. Självklart kan man jobba sig förbi det, men varför starta i uppförsbacke?

  Jag hade kört på icke-IDN. Det blir definitivt enklast så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *