Är sociala knappar fortfarande inne

För något år sedan lade jag för första gången upp sociala knappar här på bloggen. Vid en uppdatering försvann dessa och jag glömde bort att lägga upp dem. För någon vecka sedan fick jag dock för mig att dessa kanske kunde vara bra, och nu finns de återigen här. Dock inte vid de inlägg som visas på startsidan.

Frågan jag ställer mig är om dessa knappar verkligen gör så stor nytta för att marknadsföra och sprida en sajt. Min erfarenhet är att en mycket liten del av brsökarna kommer via länkar på sociala sajter. Kanske beror det på att min blogg och mina sajter inte är tillräckligt intressanta? Det kanske inte skadar att ha dem där, såvida man har plats för dem. Om jag någon gång får brist på utrymme så kommer det i alla fall vara ett lätt beslut att ta bort dessa knappar.

Finns det någon där ute som har positiva erfarenheter av sociala knappar? Och då menar jag att en stor del av besökarna (10-20%) hittar till sajten p.g.a. dem.

7 kommentarer

 1. Facebook står för omkring 1% av mina besökare på omTVserier, vilket kanske inte låter så mycket men det blir ändå ett hundratal besökare i månaden. Detta fick jag genom att enbart lägga in en gilla-knapp under varje inlägg.

  admin: råkade ta bort ursprungskommentaren i all hast, den hade konstigt nog lagt sig i skräppostfiltret. Lyckades dock backa i webbläsaren och copy/pasta den :)

 2. Använder folk verkligen de där knapparna? Själv gör jag det aldrig. Om det finns belägg för det tänker även jag lägga in facebook-knappar och dyl. Det kan ju inte skada alla falll.

 3. Facebooks gilla-knappar fungerar fint för mig också, någon procent av besökarna har använt dem.

  Men de här stora högarna med små ikoner till femtioelva olika sociala nätverk är ju inte särskilt attraktiva att använda för någon tror jag.

 4. Problemet med sociala knappar i Sverige är att “marknaden” är för liten för dom. Det finns allt för få användare för att det skall ge något att ha en bloggy knapp. Twitter och del.icio.us har heller inte den stora skaran svenska användare.

  Dom jag har märkt fungerar absolut bäst är facebook gilla och dela knappar vilket inte är så konstigt med tanke på hur många svenska facebookanvändare det det finns. Sedan om du får en het länk på pusha så ger den också relativt mycket trafik.

 5. Jag använder i princip aldrig de knapparna, men mitt förslag är ändå att behålla dem. Det förstör inte så mycket och ger ju faktiskt lite trafik, även om det inte är så mycket.

 6. Jag är nog ändå av sama åsikt som er, att de inte gör så stor skada. Det viktigaste tror jag är att lära sig prioritera vilka som ska användas. Precis som Victor säger så finns det sociala nätverk som väldigt liten andel av svenskarna använder (Twitter och del.icio.us m.fl). För att de stora inte ska försvinna bland massor okända så bör man någ försöka hålla nere antalet knappar.

  För svenska sajter är det väl Facebook och Pusha som är viktigast, eller kommer ni på fler?

 7. Jag har inga bra erfarenheter av sociala knappar. Tvärt om så är de ofta bara en börda för sidorna.

  Det är långt under 1% som använder dessa knappar på info-sajter.

  Vissa typer av bloggar kan dock dra fördelar genom att det delas på facebook, twitter mm. Dock är det ytterst sällan, i min erfarenhet, men i vissa fall är det något jag starkt rekommenderar. Ett exempel skulle vara en linkbait sida. Då har man publicerat material som är “lättdelat” och intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *