Loopias nya domänpriser

För inte länge sedan höjde Loopia priserna på majoriteten av sina toppdomäner. Bl.a. höjdes .com från 59 kr till 79 kr. Loopia skriver följande på sin hemsida:

“Genom vårt automatiserade system lyckas vi hålla nere de manuella stegen till ett minimum och säljer därför alla våra domäntyper till självkostnadspris”

Anledningen till prishöjningen antas vara att VeriSign nyligen höjde  grossistpriset till från $6,86 till $7,34 (till 53,58 kr i dagens dollarkurs). Det betyder att i dagsläget tjänar Loopia 25,42 kr på varje domänregistrering. Vilket är långt ifrån självkostnadspris om det är VeriSigns prislista de går efter. även om dollarkursen mot förmodan skulle gå upp till 9 kr så kommer Loopia undan med 13 kr i vinst på varje registrerad .com-domän. Självklart får Loopia ta ut vilket pris till kund de vill, men då ska de ta bort påståendet om att de säljer till självkostnadspris. Eftersom de kör ett automatiserat system så kan de inte heller tillgodoräkna sig någon administrativ avgift.

Nu har jag som sagt antagit att det pris de betalar är det VeriSign gått ut med. Det finns alltså en möjlighet att jag genom detta inlägg kritiserar Loopia utan att ha fog för det.

VeriSign meddelar om höjda priser

4 kommentarer

  1. Det stämmer att VeriSigns pris är grossistpriset men det är inte hela sanningen. Till detta kommer flera olika avgifter, t ex tillkommer en kostnad per domän till ICANN och är du dessutom ackrediterad så tillkommer flera kostnader till. Sanningen är att kostnaden per domän ligger runt $8.15 beroende på antal domäner man har, är man inte ackrediterad så ligger det runt $8.50 vi t ex Enom.

    Även om deras system är manuellt så måste du räkna med att någon eller några har utvecklat systemet och gör det troligen fortfarande vilket kostar pengar. Sedan har man även en eller flera som arbetar exklusivt med domänhantering, som tar hand om alla fel och ärenden runt domäner som kan uppstå så jag måste nog hålla med Loopia i deras uttryck att det är självkostnadspris mer eller mindre.

  2. Det är antagligen som du skriver att det finns andra kostnader inblandade än enbart registreringskostnaden hos VeriSign. Jag tycker bara det är konstigt att en prisökning på $0,48 får Loopia att höja priset till sina kunder med 20 kr. Antagligen är det så att de under ett antal år sålt till förlust och nu gör en höjning som skall stå sig några år framöver, detta istället för att höja priset med ~3 kr per halvår, vilket bara är jobbigt både för dem och kunderna.

    Självkostnadspris tolkade jag lite felaktigt som inköpspris exkl. andra omkostnader. Självklart ska alla kostnader som uppkommer räknas in i självkostnadspriset.

  3. Troligen har Loopia gått back tidigare och passar på att höja upp priset till ett mer verkligt pris. Domäner har ofta använts som en lockvara men det är inte samma marknad för det idag som för 2-3 år sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *