Lite mer om sökmotoroptimering

0: Fuska inte!
Google har många anställda som har till arbetsuppgift att se till att Google visar så relevanta sökresultat som möjligt (alltså att ingen fuskar till sig en högre Pagerank). Det går inte att överlista dem, förr eller senare åker du fast och din webbplats blir i straffad och i värsta fall helt utesluten. Strunta i tips på hur du kan lura systemet och ranka högre, koncentrera dig istället på att skapa en bra webbplats med bra innehåll och struktur.

1: Håll dig till dina nyckelord
Välj ut några relevanta nyckelord och nyckelfraser som på ett bra sätt beskriver din webbplats. Använd dessa ord, och andra ord som är relaterade till dessa (synonymer) så ofta det är naturligt att använda dem i texten på din sajt. Upprepa dem inte onaturligt ofta, använd dem i meningar, rubriker och länkar.

2: Innehåll
Potentiella besökare söker inte efter design, utan efter innehåll. Utan innehåll som folk vill åt så kommer ingen att vilja besöka den.

Alla sidor på din webbplats ska innehålla en relevant H1-tagg som innehåller ett eller fler av dina nyckelord. Det första stycket ska vara en sammanfattning av resten av texten på den aktuella sidan.

3: Ren kod är sökbar kod
Bygg din sida i en texteditor (Notepad++ rekomenderas starkt) och skriv strukturerad HTML-kod som är lätt för människor att läsa, detta underlättar också för sökmotorerna. HTML-koden ska följa den begreppsmässiga strukturen på sidan. Navigation först, följt av H1-tagg, sedan det första stycket text osv. Använd UL- eller LI-taggar för listor P-tagg för stycken, H-taggar för rubriker och underrubriker. Överanvänd inte DIV:ar.

4: Startsidan är den viktigaste sidan
Startsidan är tamburen på din webbplats, det är det första som möter besökare och sökmotorrobotar. Här ska resten av sidan sammanfattas, du ska ge besökaren en anledning att utforska din webbplats ytterligare.

5: Länkar är betydelsefulla
Sökmotorer lägger stor vikt vid länkar på din sida, och vilka ord som används i länktexten. Använd inte ”click here” eller ”see more” i en länktext. Länktexten ska beskriva var länken leder besökaren, t.ex ”Roliga filmklipp”.

Länkarna på sajten ska vara relevanta, undvik att länka till irrelevanta webbplatser. Sådana som inte har något med din webbplats  ämne att göra. En länk till en relevant sida som dessutom har stort förtroende hoss Google kommer gynna din sajt.

6: Title-taggen
Varje sida ska ha en title-tagg som innehåller webbplatsens namn och en kort beskrivning av den aktuella sidan. Omkring 60 tecken totalt. Du bör även ha med ett nyckelord. Kom ihåg att titel-taggen är det som synd vid ett sökresultat på sökmotorerna. Därför är det viktigt att ha en ”sidunik” och sammanfattande text som ger användarna en bra anledning att klicka på just din länk.

Dina navigationslänkar ska ha samma text som titel-taggen på sidan du länkar till. En sådan länk ser ut såhär:  <a href=”sida.html” title=”sidans titel-tagg”></a>. Det är en liten åtgärd som kommer ge bra resultat.

7: Alt-taggar har betydelse
ALLA bilder på din sida ska ha en alt-tagg. Speciellt bilder som är relevanta för sidans innehåll. Om din sida handlar om CSS-tips så bör screenshots innehålla en beskrivande text av vad som visas på bilden. Detta ökar chansen att din sida hittas. Att döpa bilden till exempelvis ”screenshot” eller ”image” har motsatt effekt.

8: Ignorera de flesta meta-taggarna
Förr i tiden var meta-taggarna viktiga inom sökmotoroptimeringen, men den tiden är förbi. Den enda meta-taggen som fortfarande har någon större betydelse är description-taggen. Sökmotorer använder ofta denna tagg som undertext till din rubrik som visas i sökresultatet. Se till att description-taggen beskriver din sida på ett sådant sätt att användarna får en bra anledning att klick på länken till din webbplats.

9: Ha en Sitemap
Se till att din sida har en Site Map. Det är en XML-fil som beskriver din webbplats struktur. Skapa en och ge den till Google (genom ditt konto på Googe Webmaster Tools).

10: Designa för människor
Sökmotorer är skapade för att hitta vad människor vill åt. Detta betyder att det bästa sättet att göra din sida sökbar är att designa den för människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *