Långsiktig SEO

Långsiktig framtidssäker SEOJag upplever det populärt att tala om långsiktig SEO eller framtidssäker SEO. Många SEO-leverantörer använder ofta någon av dessa fraser för att beskriva kvalitén på sina tjänster. Jag förstår att det är säljande och att det tilltalar många potentiella kunder. Sedan verkar många som sysslar med SEO finna någon form av trygghet i att intala sig att de håller på med en långsiktig form av sökmotoroptimering. Det kan t.ex. handla om (över)tron på att ett bra innehåll alltid kommer funka – eller (över)tron på att en viss sorts länkar alltid kommer leverera bra placeringar.

För mig är hela tjusningen med SEO att spelreglerna ständigt förändras. Om man håller sig uppdaterad och regelbundet jobbar med sina kunder eller projekt kommer man springa ifrån dem som tror att det finns långsiktig och framtidssäker SEO.

Hur många av de som fortfarande, 10-15 år senare, använder sig av cloaking, frames, javascript-menyer, extrema länksidor m.m. ligger fortfarande i topp på sina största sökbegrepp? Troligtvis väldigt få, men det kunde likväl ha ansetts vara framtidssäker SEO då det begav sig.

Vad menar du när du säger långsiktig SEO? Hur långt fram i tiden siktar du? Är det 6 månader, 1 år eller 10 år?

4 kommentarer

 1. Jag pratar ofta om det, och för mig är det SEO
  – full av tålamod för att resultat kan ta tid
  – utan hyrda länkar som tas bort när man slutar betala
  – som inte helt rakt ut och uppenbart bryter mot guidelines (ja, jag vet men den diskussionen står vi över idag) dvs inte spammar, cloakar osv
  – som bygger på vård av varumärket genom att inte placera länkar i sammanhang där de kan uppfattas negativt, tex i kommentarsfält.
  – som alltid bygger på att jag som leverantör har örat mot rälsen och hinner genomföra ändringar eller förbättringar i så god tid som möjligt.
  Är jag helt ute och cyklar om jag kallar det långsiktigt?

  1. Nej jag tycker det låter bra. Att ständigt jobba med SEO är att vara långsiktig enligt mig. Det handlar mindre om att undvika hårt länkbygge bara för att man tror att länkar kommer minska i värde. Man gör det som funkar idag helt enkelt – och vill man ”framtidssäkra” ser man till att länkar kan tas ner i efterhand på samma sätt som man kan ta bort redirects som visade sig vara dåliga.

   Jag ser ingen poäng i att undvika sådant som funkar idag bara för att man tror att det kommer funka sämre i framtiden. I så fall kan man ju sitta still och vänta på att framtiden ska infinna sig. Problemet är att det alltid kommer en ny framtid att vara orolig för :)

 2. Jag utför inte SEO-tjänster mot kunder utan enbart projekt där jag är involverad på ett eller annat sätt, så jag kanske har ett annat synsätt på vad som är hållbar SEO. Jag förutsätter att SEO-företaget behöver få in pengar i kassan snabbt och väljer lösningar som ger detta.

  Långsiktig SEO för mig är iallafall:
  – Material som tillför något till en människa. Det kan vara automatiserad data eller redaktionell, bara sålänge den tillför något mervärde.
  – Länkning genom uppmuntran, t.ex. via en tävling eller liknande. (”Skriv en på din egen blogg med en motivering varför just du ska vinna denna pryl samt länka till oss”). Twingly är ju också ett bra exempel på en sorts uppmuntran. Detta räknar ju givetvis bort hyrlänkar och liknande skräp.

  Tidsperspektivet då? En insats som jag gör nu vill jag räkna hem inom 1 år. Som du skrev själv, reglerna ändras så det är dumt att göra insatser som är tänkt att hålla längre än så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *