Länksidans betydelse minskar

Det har sedan en längre tid varit känt att Google inte gillar när enskilda sidor har för många länkar, både interna och externa. Nu börjar tiden för de klassiska länksidorna rinna ut. Google börjar värdera dessa länkar mindre och ger istället större värde åt länkar som ligger på sidor med mycket vanlig text. Helst ska länken (tydligen) ligga insprängd i en för sajten relaterad textmassa. Jag ser detta som en blogganpassning av Google då många bloggar länkar på detta vis.

Länksidorna är dock inte helt värdelösa, man måste bara hålla mer koll på dem. Det är inte bra att samla för många utgående länkar på samma länksida. Det rekommenderade maximala antalet varierar mellan 30 och 100. För att vara på säkra sidan, samt få ut så mycket som möjligt av en länksida skulle jag lägga min rekommendation på runt 50 st.

För att bättra på länk/text-ration på din länksida kan det vara en god idé att skriva en längre text och lägga  på länksidan. Behåll länkarna som vanligt i sina ”listor” och lägg texten antingen ovanför eller under länkarna. Det bästa är antagligen att lägga texten under länkarna eftersom dina länkvänner säkerligen inte vill att de ska vara svåra att upptäcka.

För att minska belastningen på din länksida kan du vid länkbyten istället erbjuda länkar någon annanstans på sajten. T.ex ett länkat ord eller fras i en text, eller en vanlig länk längst ner på en innehållssida. Gör du detta kan du dessutom kräva en bättre länk i utbyte.

Sätt nu igång att trimma din länksida. Ersätt gamla orelaterade länkbyten med nya, med relaterade sajter. Men var inte taskig mot de du ingått länkbyte med. Meddela dem att du vill avsluta samarbetet, alternativt flytta länkbytet till en annan av dina sajter som är mer relaterad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *