Länkjuice och länkgröt

LänkjuiceLänkjuice är ett ord som de flera SEO:are stött på många gånger. Det är också ett positivt laddat ord eftersom länkjuicen är den kraft som en länk skickar vidare till den länkade sidan. En sida kan maximalt skicka vidare 80 % av dess totala styrka. Ju fler länkar en sida har, desto mindre länkjuice överförs genom varje länk. Det är alltså av stor betydelse att den länkande sidan har få länkar för att man ska få så mycket styrka som möjligt genom sin länk. Om en sida innehåller 99 länkar så kommer din, den 100:e, bara att ge dig 0,8% av sidans juice. Observera att detta inte enbart gäller länkar till andra domäner utan även de interna som skickar styrka vidare till undersidor.

Av denna anledning ska man till varje pris undvika länksidor. En sida fylld med länkar gör att varje länk skickar vidare i stort sett obefintlig styrka.

Länkgröt är ett kanske minder spritt begrepp. Det kanske rentav bara är jag som använder det? Med länkgröt menar jag att man länkar för friskt mellan sina egna sajter. Korslänkar man överdrivet mycket tror jag det finns en risk att Google uppfattar detta som ett medvetet försök att manipulera deras sökalgoritm. Google gillar inte när man gör så. Nu pratar jag inte om att korslänka flitigt mellan 5 sajter, utan att det är i betydligt större skala. 50, 100 eller 500 sajter som alla länkar till varandra på ett väldigt misstänksamt sätt borde göra G nyfiken. Det kan också handla om att man grötar ihop många av sina egna sajter med många någon annans sajter.

Länkgröt

Länkar är extremt viktiga så tänk på hur du länkar och blir länkad. Görs det fel kan det resultera i att de blir nästan helt värdelösa. Då är förlorad tid det enda du fått ut av dem.

13 kommentarer

 1. Är det verkligen så enkelt att man fortfarande kan beräkna länkstyrka utifrån antalet länkar? Enligt Matt Cutts så värderas inlänkar olika beroende på om dessa kommer ifrån en footer, sidkolumn eller finns mitt i texten. Borde det inte även betyda att länkkraften delas upp så att man t.ex. skickar 60% till länkarna i texten och 30% till länkarna i sidkolumnen? Siffror tagna ur luften nu men bara för att få ett konkret exempel.

  1. Du har helt klart en poäng med det, men generellt är många länkar lika med lite kraft till din. De värderas också olika beroende på hur tidigt i koden de hamnar. Det är t.ex. bättre att ha en länk i början av en text än i slutet.

 2. Undra om det är samma princip som gäller med bloggar? Visserligen har gränsen mellan en blogg och en traditionell hemsida suddats ut, men bloggar man är man tvungen att länka mycket, åtminstone till källor. Det blir en mängd länkar i slutändan. Hur dåligt är det SEO-mässigt? Är det bättre att länka till andra sajter om det är en renodlad blogg (i jämförelse med en mer statisk webbplats som uppdateras någon gång ibland)? Eller är det lika ”dåligt”?

  1. Man kan se till att hålla nere antalet länkar på bloggens startsida. Genom att visa utdrag från inläggen visas inte heller länkarna i inläggen på startsidan. Man kan med fördel också skippa ”arkivet” där inläggen visas i datumordning och bara hålla sig till kategorier. Man kan också undvika en massa länkar genom att strunta i tagmoln osv.

   På undersidorna kan man, som jag gör, strunta i att visa sidebaren. Då har man plats för fler länkar i inläggen.

   Värt att nämna är också att även NoFollow-länkar suger kraft, även om denna inte skickas vidare till målsidan.

 3. ”Av denna anledning ska man till varje pris undvika länksidor. En sida fylld med länkar gör att varje länk skickar vidare i stort sett obefintlig styrka.”

  Nej, Nej, Nej! Länkar är bra, oavsett. Vissa är såklart bättre än andra, men du ska aldrig undvika länkar

  1. En länk är alltid bättre än ingen länk alls. Men om man ser till att det tar 30 min att maila fram och tillbaka om ett länkbyte och man får länkar på länksidor så är det knappt värt arbetstiden. Sedan ska man inte låta sig luras till att ta emot länkar från länksidor när man själv ger länkar från startsida. Det blir ett väldigt orättvist byte.

 4. Stefan: Alla länkar är knappast bra enligt min erfarenhet. Jag sitter just nu i sandlådan med ett gäng sajter. Troligtvis pga onaturlig länktillväxt från samma eller besläktade IP’n.

 5. En ”naturlig” blandning av länkar, lite länksidor, blogroll, footer-länkar, sitewide, länkar från brödtext etc. är bäst, en del starka länkar och sen resten med ”lägre kvalitet”. En länk är en länk. Håller annars med i texten.

 6. har läst någonstans att även massa no-follow länkar ger resultat. Undrar om någon hade provat på detta

 7. Tror jag har missat uttrycket länkgröt även om jag har koll på innebörden som du beskriver den. Har alltid varit väldigt försiktig med korslänkandet, tycker inte man ska lägga för mycket kraft på detta med tanke på att tiden det tar om man åker på ett straff är väldigt lång och ovärd. Man ska skynda långsamt, hellre vänta några vekor längre än att åka på ett straff.

 8. Enligt vad jag harlärt mig kan ”länkjuicen” också bli 0,0 % för en länk som är omgiven av en massa andra. Kanske borde turen vara en faktor också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *