Länkbyten främsta metoden för länkbygge

För snart en vecka sedan avslutades en omröstning här på Wedholm.net där frågan var vilka metoder som läsarna använde för att bygga länkar. Så här i efterhand kanske det var dumt att låta de som röstade välja två metoder, men av egen erfarenhet vet jag att det är svårt att sätta fingret på den främsta. Underlaget är inte heller det bästa, det är jag medveten om. Det var 37 personer som svarade på frågan och länkbyten placerade sig i topp tillsammans med bloggkommentarer på en andraplats.

[poll id=”2″]

Jag är faktiskt lite förvånad över att länkbyten hamnade först i denna omröstning, men tydligen är det så större delen av min läsarskara väljer att bygga länkar. Jag gissar, ganska kvalificerat, att mina läsare till stor del består av affiliate & adsense-folk samt en lite mindre skara e-handlare. Det är intressant att denna ganska tidskrävande metod används i så stor utsträckning. Jag hade satsat mina pengar på att bloggkommentarer och länkkataloger skulle segla upp i toppen eftersom de har två fördelar. För det första går det snabbt att bygga sådana länkar, och för det andra så behöver man själv inte länka ut. En diskussion om kvalitén på bloggkommentarer och länkkataloger lämnar jag därhän.

Länkbyten är min främsta metod för länkbygge. Jag har bytt länkar i flera år, och det har gett bra resultat. I takt med att jag blivit bättre på att värdera länkar har jag också tillåtit mig att ställa högre krav på dem jag byter med. Det är inte rimligt att jag ska betala ett överpris för de länkar jag byter till mig. Ger jag en stark länk så ska jag antingen ha en stark länk tillbaka, eller flera svagare för att kompensera obalansen.

Att tänka på när man gör länkbyten?

Det finns en hel del att tänka på för att få ut så mycket som möjligt av de länkbyten du gör.

  1. Var inte för generös mot den du byter med. Erbjuds du länkar från länksidor eller sidfötter så ska du ge liknande länkar tillbaka. Det finns dock undantag. T.ex. om du får länkar från en sajt som är betydligt starkare än den du länkar från.
  2. Inse det rätta värdet av de länkar du erbjuder. Är de verkligen så starka som du vill få dem att framstå som. Du kan inte förvänta dig bra länkar i utbyte mot att erbjuda skräplänkar tillbaka.
  3. Ha ett tydligt mål med vilka sajter du länkar från, samt vilka du vill ha länkar till. Tillåt dig att överge vissa sajter till förmån för andra.
  4. Bygg ditt varumärke. Gå inte in för sökord i ankartexter det första du gör, utan bygg upp förtroende. Använd naturliga ankartexter som www.domän.se och domän.se framför perfekta sökbegrepp i ankartexterna.
  5. Variera dina ankartexter.
  6. Har du chansen att få en länk på en riktigt stark och relevant sajt, kämpa då för att få den länken. Om det är nödvändigt, erbjud 5 eller 10 länkar i utbyte mot den enda länken som kan förvandla din sajt till en raket i serpen. Det går sällan att hitta två jämnstarka sajter i ett byte utan man ibland måste man kompensera, eller kompenseras, med fler länkar.

2 kommentarer

  1. Bra råd, de fem där på slutet, men det första vet jag inte riktigt om jag håller med om. I min erfarenhet så har det många gånger lönat sig att vara snäll och generös, åtminstone vid första länkbytet. Ser man bara till att folk inte förväxlar snällhet med svaghet så tror jag man vinner en hel del på det i längden. Sen ska jag dock säga att du nog har bra mkt mer erfarenhet kring det här än jag. =)

    1. Det första rådet kanske lät lite väl strängt. Det jag menar är att om man gång efter annan är för generös så förlorar man mycket i längden. Sätter man lite mer press på motparten att fixa bra/likvärdiga länkar så kommer arbetet att gå lite snabbare. Man är ju trots allt inte taskig, bara rättvis :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *