Länkbyten bättre än bloggportaler

Många nya bloggare lockas att registrera sig till de många bloggtjänster som lovar mängder av potentiella besökare till sin blogg. Dessa “bloggportaler” har ploppat upp som svampar ur jorden de senaste åren och en avmattning verkar inte vara i sikte. Det finns helt enkelt mycket att tjäna på alla ovetande bloggare. Det finns mycket att tjäna på bloggares okunskap och jakt på snabb framgång.

Bloggportalerna är i stort behov av länkar från sina medlemmar. Länkarna ger både trafik till portalen samtidigt som de stärker deras ranking på sökmotorer (Google).

Som tack för att du blir medlem får du en näst intill värdelös tillbakalänk. En länk som ofta är svår att hitta eftersom du av någon anledning rankar dåligt på portalen, eller försvinner bland alla andra bloggar. Av alla besökare som kommer till bloggportalen så hittar bara en handfull din blogg, och de andra som är dömda att leva i skymundan. Jag tror inte jag överdriver om jag säger att 5% av medlemmarna roffar åt sig 90% av trafiken. Så, vad är det som säger att du får vara med i 5%-klubben? Länken till din blogg är också värdelös då den inte skickar vidare någon länkkraft. De flesta bloggportaler använder sig nämligen av NoFollow.

Så vad ska du göra istället?

Mitt tips till dig som nybliven bloggare är att inleda samarbeten med andra bloggare. Helst ska de vara etablerade och skriva nya inlägg regelbundet. Undvik bloggar där det är vanligt med inläggsrubriker som “Dåligt med uppdateringar på sistone”. Du vill ju ha kvalitativa samarbeten och det kräver bloggare som engagerar sig i sin blogg.

Googla efter bloggar som har liknande inriktning som din. Det ökar chansen att få besökare som är intresserade av det du skriver. Detta är ett tidskrävande arbete men ger ofta mycket bra resultat för den som inte ger upp.

Nästa steg är att kolla upp vilken Pagerank bloggen har. Pagerank är ett mått på hur många och hur starka inlänkar en sajt har. Har bloggen en skaplig Pagerank (2-4) betyder det att den har en del inlänkar och sannolikt en del besökare (som kan skickas vidare till din blogg). Kolla Pagerank genom att skriva in adressen till bloggens startsidan på Pagerankme.com.

När du hittar en blogg som stämmer överens med ovanstående krav kontaktar du bloggens ägare och frågar om ett länkbyte. Förhoppningsvis hittar du en mailadress på bloggen, saknas det kan du i nödfall fråga i en kommentar.

Försök till en början att samla på dig ett tiotal länkbyten. Därefter kan du ha som mål att skicka ut en förfrågan varannan dag, för att på så sätt ytterligare öka antalet länkbyten. Blir länklistan i bloggens kolumn för lång kan det vara en god idé att skapa en statisk sida på din blogg där du lägger till nya länkbyten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *