Namngivna HTML-ankare och Google

Den 25 september meddelade Google att det nu är möjligt för sökarna att komma direkt till den del av målsidan som handlar om det de sökte efter. Om du sätter namngivna ankare (<a name=”introduktion”></a>) i början av de olika kapitlen/sektionerna på sidorna, så kan Google välja att länka besökarna direkt till det aktuella stycket.

För att öka chansen att Google väljer att djuplänka till dessa ankarnamn bör du lägga upp en innehållsförteckning eller liknande som länkar till dem. Det verkar alltså fungera på samma sätt som att få alla sajtens sidor indexerade genom att länka till dem. Sidan bör också vara välstrukturerad och tydligt indelad i kapitel/sektioner.

Min fråga är dock hur Google värderar dessa aningen annorlunda URL:er.
http://www.doman.se/sida.html#kapitel
http://www.doman.se/sida.html

Dessa två URL:er leder ju till samma sida, med skillnaden att den översta säger åt webbläsaren att hoppa ner till <a name=”kapitel”>. Kommer dessa indexeras, värderas och rankas som om de vore två separata sidor?

Jag är lite nyfiken på att testa hur detta fungerar. Jag ser inga nackdelar, det underlättar ju för besökarna att smidigt kunna klicka sig ner till det stycke/kapitel de vill läsa. Om sedan Google väljer att länka direkt dit så är det bara positivt. Det kan göra att besökarna inte återvänder till sökresultatet för att de inte hittar till informationen de vill åt.

http://googleblog…jump-to-information-you-want-right-from.html
http://googleweb…using-named-anchors-to-identify.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *