Länkar är bomber och granater

Det här inlägget kommer handla om de alltid lika omstridda länkarna och hur Google förhåller sig till dem. För några veckor sedan fjuttade Urban Grotherus på stubinen på en Google-bomb för att bevisa för Nikke Lindqvist att den faktiskt kan explodera. Inledningsvis var skepticismen stor, men allteftersom länkarna började fångas upp av Google visade det sig att Miljöpartiets startsida kunde ranka riktigt bra på en fras utan att de själva nämnde den. Nikke accepterade ”förlusten” och lät domaren höja Urbans arm för att signalera vinst genom nedräkning.

Vad kommer då den här motviljan mot att länkar ska styra ifrån? Kanske beror den på att länkbygge ofta tvingar sökmotoroptimeraren att producera skräpsajter? Sajter vars enda syfte är att länka till den sajt som ska placera sig bättre i sökresultaten. Kanske beror det på att Google med Matt Cutts i spesten titt som tätt snackar om att det finns 200 olika faktorer som påverkar en sidas ranking. Det finns säkert 200 olika faktorer, men de har knappast likvärdig betydelse. Jag tror det finns ett stort mått av vision i motståndet mot länkar. Det ska helt enkelt inte gå att manipulera sökresultatet på ett sådant sätt som man faktiskt kan göra med länkar. Men det gör det, och det är vad vi sökmotoroptimerare har att förhålla oss till.

Google-bomben briserade och lämnade en liten krater i #svSEO på Twitter

Ett annat exempel som visar på styrkan med länkar hämtar jag från en egen sajt som nyligen blev hackad. En ny sida beats_by_dre.asp skapades av hackarna. På den sidan stod det lite om billiga hörlurar av märket Beats. Den texten nådde dock aldrig besökarna, utan de blev snabbt vidareskickade till en webbutik som saluför billiga hörlurar. Inom en vecka hade sidan beats_by_dre.asp fått 4 842 inlänkar från 900 unika domäner. Det gick så långt att Loopia Abuse vidarebefordrade ett klagomål till mig.

Jag har ju inget att göra med hackarnas otroliga spammande. Jag kan inte heller påverka deras existens. Istället passar jag nu på att experimetera lite med de många länkarna som pekar mot undersidan beats_by_dre.asp. Hackarnas länkar har blivit min internutbildning. Vi får se om jag lär mig något…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *