Stopp för organiska varumärkesplaceringar

Ikväll fick jag följande mail från Adrecord. Det är ganska intressant eftersom det inte gäller sponsrade länkar på varumärken och varumärkesrelaterade ord, utan handlar om det organiska sökresultatet.

Ni får ej vara publisher åt Stonefactory i det fallet ni rankar högre (på Google) än våra leverantörer på deras varumärken (och närliggande formuleringar). Detta då Stonefactory har en överenskommelse med respektive leverantör om att Stonefactory.se inte själva får ranka högre på deras varumärken och kan därmed inte godkänna att någon av våra publishers skulle göra det heller.

Ni får självklart fortfarande skylta med att dessa varumärken på era affiliate-sajter, där finns det ingen begränsning.

Nu har jag inget intresse av att synas på ord relaterade till Stonefactorys verksamhet. Däremot är det intressant om fler tar efter detta. Då kommer affiliates vara tvugna att enbart optimera mot generiska ord och fraser. Det kan dessutom skapa problem för Stonefactory eftersom det blir mindre attraktivt att vara affiliate. Då krävs att de själva jobbar med sin organiska synlighet, vilket även de är begränsade att göra p.g.a. avtal med sina leverantörer.

8 kommentarer

  1. Är du säker Christian? Jag hade inte velat marknadsföra ett företag som sparkar ut mig för att jag gör något bättre än de. Har de dessutom risig seo kan jag ju i princip råka gå om av misstag – blir jag utsparkad då när tredjepart (Google) eg är ”ansvarigt”? Tror inte detta är något som fortsätter, företagen behöver affiliates mer än affiliates behöver företagen – annars hade det inte funnits någon bransch öht.

 1. Det här har varit standard i de mer utvecklade affiliatesegmenten länge, inte alls ovanligt att pokerrum ringer upp och säger att man måste ramla ner efter dem på deras namn.

  1. Ja, jag kan tänka mig att det varit så inom gambling ett tag. Fler kommer följa efter när mer pengar strömmar till andra branscher på nätet.

 2. Jonas:

  Många företag är dumma i huvudet när det gäller internet och det som händer är att företagen betalar affilaites för att slåss med dem. En galen situation som såklart inte är långsiktigt hållbar

  Många företag är risiga på SEO och då kan det leda till beroende av affiliates. I den situationen gör de inte såhär men efterhand som de ändrar serparna, börjar lägga resurser och förbättra sig. Alltså när maktbalansen ändras, då ändras även detta. Detta gäller speciellt om det är stora varumärken

 3. Det är definitivt ingen optimal situation, varken för oss eller våra affiliates. Men det är tyvärr en begränsning vi måste accepterat om vi vill behålla våra leverantörer.

  Mvh
  Anders
  Stonefactory

  1. Nu blev det som så ofta diskussion både på Twitter och är i kommentarsfältet.

   Jag har förståelse för den situation ni hamnat i mellan leverantörer och säljare/affilites. Om man jämför med telefonförsäljning så är det ju naturligt att era leverantörer inte vill att era säljare (on ni har några) hävdar att de ringer från leverantören/varumärket. I fallet med affiliate blir det ganska liknande situation om en affiliatesajt dyker upp på varumärkessökningar. För kunder kan det se ut som att de gör ett besök hos leverantören.

   Situationen tror jag gör att ni får svårare att marknadsföra er som butik med kända varumärken. Frågan är om leverantörerna har något att tjäna på situationen? Kan vanliga privatkunder ens handla direkt av leverantören över nätet? I så fall kanske detta hämmar försäljningen mer för alla parter i slutändan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *