Korrekta rubriktaggar

Jag har säkert gått igenom detta tidigare, men det tål att upprepas. Ett vanligt och onödigt riskabelt sätt att hantera rubrik-taggarna är att fylla dessa med ytterligare HTML-taggar. Det handlar främst om att länka texten inom rubriktaggen, eller att placera en IMG-tagg innanför <h1></h1>. Enligt min vetskap är det enda som ska finnas inom rubrik-taggarna (gäller samtliga; h1, h2, h3 osv.) är läsbar text. ASP– eller PHP-kod är såklert undantagen om denna endast är till för att generera läsbar text.

Länkar i rubriker

Jag har stött på fall där personer försökt öka värdet på en länktext genom att placera hela länken inom en rubriktagg. Som bekant värderas ju sökord i rubriker mer än när de enbart förekommer i brödtexten. Den enkla, och smått ogenomtänkta slutsatsen som dragits är att rubriktaggen på något magiskt sätt skulle öka värdet på sökorden. Jag är medveten om att WordPress länkar rubriker hej vilt, så är det även på denna blogg. Jag är ganska säker på att det inte uppskattas av Google om det görs i syfte att öka sökordens värdering. Om det sker någon bestraffning kan jag inte säga säkert, troligtvis inte, då miljontals WordPressbloggar skulle göra sig förtjänta av smisk. Mer troligt är nog att Google inte gör någon skillnad på dessa länkar överhuvudtaget. Det som däremot händer är att text/kod-ration på din sajt försämras. Onödigt mycket kod är inte bra! Om du bygger dina sajter från grunden, eller om det inte är för mycket jobb med att ändra befintlig design, vill jag bestämt avråda från ”onaturliga” ingrepp i rubriktaggarna.

Bilder i rubriker

Det förekommer även att img-taggar läggs inom rubriktaggarna (h1 osv.). Detta beror nog till största del på bristande HTML/CSS-kunskaper hos hemsidesnickaren. Vill man exempelvis ha en bakgrundsbild på rubriken ska man använda CSS till detta. H1 {background-image: url(bild.jpg) no-repeat;}

Det finns dock fall då orsaken inte är bristande kunskaper, utan ett försök att få vissa bilder att ranka bättre på Google’s bildsök. Inte att rekommendera! Kör på som vanligt med relevanta ALT- och TITLE-attribut istället.

Fler diskussioner om länkar i rubriktaggar

webmasterworld.com/search_engine_promotion/3155486.htm

2 kommentarer

  1. Det här med länkar i rubriker har jag också funderat en hel del över. Har du någon källa till varför det inte skulle vara bra seo-mässigt eller är det mer spekulationer? *nyfiken* Jag upplever att kunder ofta vill ha rubrikerna länkade internt och känner mig själv lite kluven till om det är bra eller inte.

    Att det inte gör någon skillnad seomässigt kan jag köpa, men inte riktigt att det skulle vara direkt dåligt att göra rubriker till interna länkar. Men jag vet ju inte så därför undrar jag om du har nån att referera till. *fundera*

  2. Jag har tyvärr ingen källa till det, men jag vet att jag läst det på flera ställen (iofs för några år sedan). Anledningen till att många av dina kunder vill ha dessa rubriklänkar beror nog på att de är vana vid det från bloggar.

    Som sagt, jag tror inte det sker någon allvarligare bestraffning från Googles sida, speciellt inte om länkarna är interna. Men även interna länkar är viktiga för SEO, de stärker till viss del positionering på sökord i länktexterna. Detta är en vild gissning, men kanske förlorar man detta värde om man internlänkar ”fel”.

    Jag ska kolla runt efter lite källor, både som styrker och talar mot detta och presentera dem i inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *