Konsten att bygga länkar genom sociala medier

Traditionellt har mitt länkbygge bestått av länkbyten och åter länkbyten. Jag har gett länkar i utbyte mot länkar. Jag håller fast vid att länkbyten är en bra länkstrategi eftersom man ofta får länkar av betydligt högre kvalitet än de man kan få genom bloggkommentarer och forumsignaturer m.m. Länkbytets enda nackdel är väl egentligen att man drar på sig en massa utlänkar. I vissa fall har man själv bättre koll på värdet av länkarna än motparten man gör bytet med. Då har man möjligheten att “lura” till fördelaktigare länkar än de man själv erbjuder. Detta är inte något jag har satt i system eftersom jag strävar efter så rättvisa byten som möjligt. Det är möjligt att jag hade tjänat betydligt mer på mina länkbyten om jag kämpat mer med att få bra länkar men ge mindre bra länkar tillbaka.

Den sociala webbenGenom sociala medier finns möjligheten att attrahera stora mängder länkar utan att man förväntas länka tillbaka. Dessa är även de naturliga länkar som Google gillar allra mest. Jag vill inte påstå att länkbyten Google ser länkbyten som onaturliga alla gånger. Väl genomförda länkbyten är mycket svåra för Google att genomskåda, vilket gör att länkarna bedöms vara naturliga. Den största fördelen med socialt länkbygge (enligt mig) är att man kan få väldigt många länkar i förhållande till arbetstiden. En annan stor fördel är att länkarna kommer utan att man behöver betala för den i form av tillbakalänkar.

Hur gör man då för att få länkar genom sociala medier. Nu pratar jag såklart inte om de länkar man själv postar på Facebook eller Twitter eftersom dessa är NoFollow. Den stora nyttan kommer när din delade länk snappas upp, och uppskattas, av andra. Hemligheten är att innehållet du delar med dig av ska vara så intressant att andra känner sig manade att blogga om eller referera till det.

Min teori är att man bör vara lite försiktig med vad eller hur ofta man delar med sig av sitt material på sociala medier. Istället för att pumpa ut länkar till varje nytt blogginlägg eller sida på en sajt så bör man överväga vilket matierial som har potential att få spridning.

Det fina med länkbygge genom sociala medier är att man i vissa fall inte behöver göra något annat än att producera ett bra blogginlägg, en bra tjänst, eller en informativ sajt. När innehållet väl är på plats kan det få spridning av sig självt genom att någon gör sig det lilla besväret att tipsa sina vänner om det. Sedan räcker det att några av den personens vänner gör likadant så är bollen i rullning utan att du gjort något för att marknadsföra materialet. För att få bollen i rullning på egen hand är det bra att lägga upp s.k. dela-knappar i t.ex. blogginlägg. Christian Rudolf på Disruptive har byggt ett WordPress-plugin som gör det enkelt att lägga till dela-knappar.

Den här metoden att bygga länkar är ganska ny för mig så jag tar tacksamt emot tips från er som har egna erfarenheter av det. Den sociala webben är här för att stanna och denna typ av länkbygge kommer säkerligen få ännu större betydelse framöver.

15 kommentarer

 1. Några tankar

  Min åsikt är faktikst att länkbyten är ok enligt Google. Jag tror också det finns en anledning till det, det är att det skalar ganska dåligt(även om Google själva aldrig skulle säga det)

  Oss två emellan(och dina läsares ;-) ), det är så tror jag att widgets, pluggins, funktioner och annat är länkbyggandets framtid. Sociala medier börjar nå den nivån att saker och ting börjar skala. Det gör det redan utomlands och det är på g i Sverige.

  Dock ville jag faktiskt lära mig bygga pluggins genom detta ;-)

  1. Jag tror också på sociala medier för länkbygge i framtiden. Den främsta nyttan tror jag ligger i storskaligt länkbygge. En lyckad delning på Facebook kan generera många länkar som tar tid att åstadkomma genom länkbyten.

 2. Bra inlägg. Tittar man på den amerikanska marknaden så har alldeles för många ställt in automatiska meddelande på Twitter så fort man publicerar inlägg. Ska man se det krasst så är det sällan, om någonsin, som 100% av inläggen håller så bra kvalité att man bör sprida länkarna till sina följeslagare. Genom att vara något restriktiv så behåller man inte bara sina följeslagare utan ökar sannolikheten att andra läser det och länkar eller twittrar.

  1. Tack! Jag tror det är ett stort misstag att automatiskt dela nytt innehåll. Risken är att man succesivt tappar de följeslagare man har på Twitter eller i en Facebookgrupp m.m. Till slut sprider man sitt innehåll till en mycket liten skara.

   Nu upprepade jag ungefär det du sa men med andra ord. Se det som medhåll :)

 3. Visst kan sociala medier vara guld vad gäller länkar men den dagen man lyckas få stora mängder länkar till en 100% komersiell affiliatesajt genom sociala medier, då har man lyckats med något stort!

 4. Erik

  Det beror nog lite på segment och segment. Ibland måste man dock bygga upp en destinationsajt, vars enda syfte är att flyga i sociala medier, därefter får man lägga länkar därifrån till sin affesajt.

  Jag skulle nog vilja hävda att så som den genomsnittliga affesajten är byggd i Sverige idag, så får de inga naturliga länkar alls.

  Men jag vill hävda att det går, kanske får du se ett exempel på det i år från mig, beroende på tid!

  1. Jag tror mig ha lyckats med svårigheten att få naturliga länkar till minst en affiliate-/adsense-sajt. Det sker inte i någon jättestor skala, men ändå. Problemet tror jag är att affiliatesajter sällan ger något mervärde. En taktik med MFA-sajter är att inte ge besökarna hela lösningen, så att de känner sig tvungna att klicka vidare till en annonsör för att nå målet.

   Vad händer då? Jo, länkarna kommer till den som gav lösningen, inte förmedlade. Länkarna kommer inte till affiliatesajten utan till webshopen som sålde en attraktiv vara.

 5. Min erfarenhet är att sociala medier är bäst för att skapa trafik, och kanske inte det första man skulle föreslå när det gäller det man brukar mena när man talar om att “bygga länkar”. (Dvs DoFollow-länkar med rätt ankar-text.) Länkarna får man först i andra hand när man skapat trafiken och intresset, vilket du också riktigt antyder i artikeln.

  Därför skulle jag vilja säga att det är egentligen bara ett nytt sätt att sprida informationen när man lägger ut ett “länk-bete” – eller helt enkelt bara ett tillägg till en vanlig “organisk” länkbyggnadsstrategi.

 6. Tror också att sociala medier och liknande kan vara bra för att få trafik. Men det ända som jag tycker kan vara en nackdel är att folk lätt stör sig på de som publicerar länkar och liknade för att göra reklam för sin blogg eller liknande.

  1. Bakom trafiken sitter i sin tur människor som antingen kan sprida det vidare genom sociala medier eller helt enkelt skapa en riktig länk från ett eget blogginlägg. Målet med all min trafik är att den ska generera intäkter eller inlänkar. Twittrar jag om en av mina resmålssajter så når det en publik som främst är teknik- och webbintresserad. Dessa besökare kommer sannolikt konvertera dåligt. Twittrar jag istället om ett blogginlägg om SEO/webbutveckling så når det rätt målgrupp direkt och konverterar i form av kommentarer och länkar till Wedholm.net.

   I mitt twitterflöde stör jag mig sällan på länkar som postas. Ofta innehåller länken något som intresserar mig. Kommer det mycket dåliga länkar är det antagligen jag som valt att följa fel personer :)

   1. Förstår vad du menar! Dock tänkte jag mest på Facebook där jag är inne mest. De flesta av mina vänner där har inte samma intresse som jag ;)

   2. Jag postar nästan aldrig länkar till ett nytt blogginlägg direkt i min privata facebook då jag vet att nästan ingen där (med några få undantag) tillhör målgruppen som läser min blogg. Däremot så tror jag det ger betydligt mer värde till de som följer mig via twitter och de som gillar bloggens FB sida. Sen störs jag inte heller på när folk länkar till sina nya blogginlägg då det oftast är saker jag är intresserad av vilket var anledningen till att jag började följa dem i första hand.

 7. Det ska bli spännande att se exakt hur värdefulla twitter- och facebooklänkar egentligen är. Tyvärr är det lite svårare att få till dessa länkar när det kommer till nischer där man hittar de stora pengarna.

 8. Jag tror också att länkbygge funkar, eller rättare sagt vet jag det, har nämligen sysslat med det även i ganska stor skala, och bara man gör det på ett smart sätt har det inte skadat mig. Tror dock att vissa på grund av okunskap inte hanterar länkbygge så bra, och då förstår jag så klart att det kan bli problem.

  Gällande sociala medier så är jag också ganska grön på det, men har av vissa som är duktiga på just detta har berättat åtminstone detta för mig:
  Automatiserade flöden på t.ex. Twitter och liknande för att man tappar följare, då många inte gillar opersonliga och automatiska saker. Så detta bör man undvika om det går.
  Nya sociala medier tillkommer hela tiden, och de flesta inom SEO letar inte aktivt efter nya sociala medier, utan fokuserar bara på de gamla. Att få bättre resultat kan dock vara betydligt lättare i mindre kända sociala medier, så det kan verkligen löna sig att hålla utkik efter nya saker som lanseras. (Hur man bäst gör detta har jag dock ingen aning om)
  För att folk ska försöka följa en i sociala medier måste åtminstone 80 % av det man delar med sig av vara kvalitativt, och enbart 20 % eller mindre reklam med mera. Detta är det enda rådet som jag tagit till mig än så länge, om jag ska vara ärlig :)

 9. Det finns väldigt effektivt sätt att få sina länkar delade, men tyvärr är det som så mycket annat bättre för den engelskspråkiga marknaden. Bl.a. socialadr.com har tjänsten där man lägger upp sin länk och andra delar den (do follow-länkar och man kan även rotera både titlar och ämne.) Dock är det nog många som använder konton till de sociala mediasidorna där endast för detta ändamål, så så värst mycket trafik kanske man inte får av det, men inlänkarna från olika profiler på dessa sidor får man i alla fall. Ett intressant koncept som skulle vara roligt att se på svenska också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *