Jajja spammar i optimeringssyfte

Sökmotoroptimeringsföretaget Jajja har den senaste tiden kritiserats hårt för sina metoder. Det handlar om bl.a spambloggar, spam i bloggkommentarer och länkfarmar. För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om att sökmotoroptimera med hjälp av bloggar. Det inlägget skrevs innan jag fått klart för mig i vilken omfattning denna metod används av etablerade SEO-företag. Som jag skrev i inlägget är jag lite skeptisk till metoden, speciellt när den används i så stor omfattning som Jajja gör.

Det betyder dock inte att du som enskild webmaster ska avstå helt från att använda bloggar som optimerringsverktyg. Det är bra både för din positionering och användarvänlighet att ha en blogg kopplad till din webbplats. Bloggen blir en kanal där du kan möta dina användare/besökare, samtidigt som den tillför SEO.

Jag läste ett mycket intressant blogginlägg av Malin Sandström som kartlagt Jajjas korslänkning. Här finns allt från kommentarsspam med länkar till deras länkkataloger till fejksökmotorer med. Hetlänk till kartan.

Företag bör enligt mig vara väldigt försiktiga när de köper konsulttjänster av SEO-företag. Beblandas din företagswebb med dessa tvivelaktiga metoder riskerar den att i västa fall bannas av Google. Anlitar du en utomstående konsult för att optimera din webbplats bör du vara lite påläst om vilka risker som finns. Min åsikt är att det säkraste är att låta konsulten enbart göra on-page-optimeringen av din webbplats. Det innebär att snygga till kodningen av webbplatsen så att den rätt tolkad och förstådd av sökmotorerna. Off-page-optimeringen kan du överlåta till någon inom företaget som har, eller skaffar sig grundläggande kunskap om off-page-optimering. I stort sett handlar det om att skaffa (relevanta) inlänkar till webbplatsen. På så sätt har företaget mer kontroll på var de får sina inlänkar ifrån.

Mer läsvärt om Jajja
Harald Cederlund: Jag har blivit spammad
Monkeynews: Jag har tagit bort spam från Jajja
Aggerman.se: SEO-skojare i farten?
Signerat Kjellberg: Förbannade manuella spamkommentarer
Bloggtips: Har du också fått kortfattade kommentarer som…
Erik Sellström: Även jag har blivit jajjad
Loci.se: Spam är spam, om än i manuell form
Networkers.se: Sydsvenskan och Resumé i SEO-skandal
Rundkvadrat: Jajjas kommentarsspam – Hur kortsiktig får man bli?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *