Inlägg nr. 901 – Redirects betydelse för SEO

För första gången har jag missat att lyfta upp inlägg på jämna 100-tal. Därför får detta inlägg rubriken ”Inlägg nr. 901” istället. Det tusende inlägget närmar sig med andra ord.

301 redirectNu ska jag gå över till att skriva om 301 permanent redirects betydelse för SEO. Dessa redirects är i min mening av yttersta vikt för ditt SEO-arbete. Om du ändrar URL:er på din webbplats bör det automatiskt göras en 301:a från den gamla URL:en till den nya. Även sidor som helt tagits bort bör få en 301:a till närmast lämpliga innehåll. Detta bör man göra för att tillvarata eventuell styrka från inkommande djuplänkar.

Om du har registrerat ett domännamn som tidigare varit i bruk kan det vara så att det finns många brutna länkar till borttagna sidor på domänen. Dessa sidor är viktiga att lokalisera eftersom det kan finnas många länkar som pekar mot dem. Ofta går det inte att återskapa ett likanande innehåll på den nya webbplatsen. Ett alternativ är då att redirecta alla gamla sidor till startsidan. Då samlar man all tidigare länkstyrka dit och därifrån förs den vidare genom den nya sajten.

Till WordPress finns pluginet Redirection som loggar alla 404-sidor som besökare och robotar försöker nå genom länkar. I pluginet kan du manuellt skapa redirects till valfri sida på den befintliga sajten. Om många URL:er loggas blir det ett tidskrävande arbete eftersom det inte går att göra bulk-redirects. Då kan man istället använda sig av loggen för att hitta gemensamma nämnare för dessa URL:er. Kanske är det så att mågna länkar pekar mot en viss mapp eller fil, t.ex. /forum/ eller viewtopic.php följt av en Query String. Då kan man göra en 301 redirect i .htaccess för att dirigera om alla sidor i mappen eller filen till den nya sajtens startsida.

3 kommentarer

  1. Ett annat plugin som även kan rekommenderas är Broken Link Checker som fungerar som Redirection. Fast detta håller koll på om något länk blir bruten. Både interna samt på andra länkar som man har på din WordPress baserade webbplats.

      1. Jag har också märkt det. Kan det vara så att sajterna legat helt nere och levererat 404-meddelande vid pluginets kontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *