Hårdbantad statisk HTML-sajt

Sökmotorer gillar läsbar text och ogillar att plöja igenom diverse kod. Därför har jag skapat en superslimmad sajt med så lite HTML-kod som möjligt. Det finns dock ytterligare saker att göra. T.ex. går det att korta ner alla id:n till ett tecken. Jag har dock valt att förkorta måttligt för att behålla en gnutta innebörd med dem. Mycket av vinsten görs genom att olika element ärver sina egenskaper i CSS:en. Jag har dessutom hållit nere antalet divar.

Namnet Simpleton on a Diet kommer av att jag skapade en simpel exempelsajt åt en vän. Simpel blev Simpleton i mitt huvud, och den nedbantade versionen blev “on a diet”. Designen får användas fritt med ett enda förbehåll. Att länken till Wedholm.net längst ner lämnas orörd.

Sajten kan ses på www.wedholm.net/simpleton-on-a-diet/ och hämtas hem som rar-fil här.

Vill du inte använda just denna design så hoppas jag den kan hjälpa dig att utnyyttja CSS till sin fulla potential.

I efterhand tillagt: Upptäckte precis att simpleton betyder stolle. Det hade  jag faktiskt ingen aning om. Denna upptäckt gjordes på denna blogg som får lite oväntad länkkärlek.

12 kommentarer

 1. Om inte sökmotorer gillar massa kod så borde man väl göra egna teman till WordPress för att få en sån slimmad HTML-kod som möjligt? Är det en viktig faktor som Google kollar på?

 2. WordPress är ett bra CMS på många sätt. Det finns bra plugins och det är lätt att länka mellan sidorna på webbplatsen. Det är också lätt att redigera, sortera och låta besökarna kommentera (bidra med innehåll) m.m. Personligen tycker jag en stor brist med många WordPress-teman att de innehåller mycket onödig kod. Jag tror det skulle göra nytta om man bantade ner sitt befintliga tema. Frågan är om nyttan står i propotion till tiden det tar.

  Den design jag skapade lämpar sig bra för dem som inte har några problem att redigera innehåll direkt i HTML-koden. Det passar också till sidor som egentligen inte är i behov av allt WordPress erbjuder i form av kommentering, datumsortering, och interaktivitet med besökarna. Dessutom slöar databasanrop ner sajten en aning (kan dock lösas skapligt med cache).

  1. Hm.. så med andra ord borde jag som kan koda både html och php bygga egna sidor utan WordPress. Fått mig en rejäl tankeställare nu :) Såg även att många av dina sidor inte var WordPress.

   Vad är bäst av följande URL:er egentligen? domän.se/undersida eller domän.se/undersida.php

   1. Jag har länge hört att det inte är någon skillnad mellan mappomskrivningen doman.se/sökord/ och doman.se/sökord.html/php. I början gick det ett rykte om att Google skulle ge extra fördel åt .html-ändelser. Vet inte hur det var med det egentligen, men min uppfattning är att det inte spelar någon roll nu. vad du än väljer av dessa är de ljusår bättre än doman.se/index.asp?p=sida&id=12345 i varje fall.

    Har dock upplevt att doman.se/sokord.asp?p=annatsokord funkar bra. Bara man håller dig borta från intetsägande id-nummer.

 3. Tror ni verkligen att en superslimmad sajt ger fördel i serpen? Jag tror att en väldigt långsam sajt får sämre ranking, men jag tror tyvärr inte att en supersnabb får bättre.

 4. Jag tror du kan slimma den där ännu mera genom att ersätta en del div med något “riktigt” element istället. dessutom så är det ju alltid bra att skriva semantiskt riktig kod tex så är

  [Kodfel i kommentaren / Admin]

  Dessutom man du minimera din Css ytterligare genom att kasta in en css-reset överst så slipper man definiera en massa saker precis överallt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *