Google och länkbyten

Att Google sedan länge ogillar att länkar köps och säljs är ett välkänt faktum. Eller rättare sagt, Google tillåter inte att länkar som ger vidare länkkraft säljs. Det är alltså helt ok att sälja eller köpa en länk om man använder rel=”NoFollow” i a-taggen. På så sätt talar man om för Google att ingen länkkraft ska överföras till den länkade sajten.

Jag har på senare tid läst mer och mer om att Google också ogillar länkbyten. Alltså där två webbplatsinnehavare kommer överens om att länka till varandra. Detta är något jag tycker är väldigt oroväckande. Hela webbben bygger ju på länkar, vare sig de är interna länkar inom en webbplats eller om de pekar till andra webbplatser. Google vill att alla länkar ska vara “naturliga” eftersom det enligt dem ger en mer rättvisande bild över olika webbplatsers popularitet. De ser överenskomna länkbyten som falsk popularitet eftersom länkarna inte nödvändigtvis finns till för att webbplatsinnehavaren gillar sajten han länkar till, utan för att han får en länk tillbaka.

Jag förstår mycket väl Googles tanke, men eftersom dessa länkbyten fanns långt före Google så borde de istället hitta andra sätt att ranka en webbplats. Detta istället för att försöka styra utvecklingen av webben mot en alltmer restriktiv länkning.

3 kommentarer

 1. Min uppfattning är att länkbyten ger varken bu eller bä när det gäller hur länkarna värderas av sökmotorerna.

  Länkbyten bör alltså ha REL-attributet “nofollow” för att kommunicera till sökmotorerna att länkarna är en överenskommelse, oavsett om det är några pengar inblandade.

 2. REL NoFollow är ju en konstruktion av Google för att förhindra kommentarsspam i bloggar. Jag tycker inte företag som Google ska styra över en så grundläggande sak på webben som hur man länkar till varandra. Utan länkar ingen användbar webb.

  Det är ju så att NoFollow för tillbaka länkbytena till sent 90-tal, innan optimeringshysterins dagar. Ett länkbyte var då endast till för att få besökare från den andra webbplatsen, inte för att gynna SEO-mässigt.

  Det kanske är dags för Google att värdera länkar mindre och sökordsdensitet osv. mer.

  http://jarkolicious.com/probes/2005/01/19/google-introduces-nofollow/

 3. Länkar man till varandra det att man gillar varandras sajt som jag ser det. Visst länkbyter folk för att få länk tillbaka men jag tror inte att det är Google sak att gilla eller inte gilla länkbyte. Var menas med “naturlig”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *