Google och IDN-domäner

Att Google fixar det här med IDN-domäner i serpen är väl ganska klarlagt vid det här laget. Något de däremot ligger efter med är IDN-domäner i flera av sina tjänster/verktyg. Jag tänker främst på AdWords Keyword Tool, där det inte funkar att skriva in domännamn som innehåller ü, å, ä och ö. Sedan Kim Ängalid, på min uppmaning, fixade så att GSERP även funkade med ü så har jag använt det som punycode-konverterare.

Det är både konstigt och tråkigt att Google inte fixat så att man kan skriva in IDN-domäner utan att konvertera dem. Stora starka Google borde väl ta täten även på detta område?

12 kommentarer

 1. Tycker också det är dåligt av Google att inte lösa så alla deras tjänster stödjer IDN.

  Vad tycker du, kan man köra IDN som sin primära domän idag, eller är det för tidigt?

  1. Jag är ganska konservativ av mig och ställer mig fortfarande lite tveksam till IDN. Det beror nog främst på att jag inte har så lång erfarenhet av IDN-domäner. Registrerade den första för ungefär ett halvår sedan, men började använda den som huvuddomän för några månader sedan. Kan inte påstå att sajten drabbats negativt, förutom precis i samband bytet av domän. Det hade dock skett om jag bytt till vilken annan domän som helst.

 2. Kristoffer, precis! Om gserp har det borde google fixa det! :)

  Lukas, jag tycker att man kan köra IDN som sin primära domän. Särskilt om man endast är ute efter googletrafiken. I nischer där man inte får några naturliga inlänkar behöver man inte ens ha tillgång till icke-idn för en affiliate-sida. Jag har fått tag på en del bra domäner pga att folk inte brytt sig om att registrera IDN.

  1. Jag håller helt med dig här. Det är de naturliga inlänkarna som jag kan se som ett problem men IDN-domäner. Hur beter sig den “normalbegåvade” bloggaren när han/hon länkar till andra sajter? Skriver de å, ä, ö i domännamnet eller ersätter de dem av vana med a, a, o? I så fall ger man icke-IDN-varianten oförtjänt styrka om man inte äger den själv. Ibland funkar inte IDN-URL:er med vissa publiceringssystem.

   Har man en affiliate- eller adsense-sajt så brukar det inte vara något problem. Det är främst konstruerade länkar dessa sajter lever på.

   Positivt är också att man, precis som du, kan få tag i bra IDN-varianter. De är här för att stanna och lär väl knappast falla i värde.

   1. Jag tror också, precis som dig, att idn är här för att stanna. Fler och fler tjänster skaffar stöd för det och det var länge sedan man kunde skylla på bristen av support i webbläsare.

 3. Är inne på Stefans linje, de ser det nog inte som något större problem att några miljoner svenska, norska, danska och tyska (och vad det nu kan vara) måste hacka i analyticskoden. För jänkarna är det ju totalt egalt.

  Har dragit igång mitt första idn-projekt nyligen, så det ska bli intressant att se vart det bär hän. Som Kim säger finns det många förbisedda och mycket fina domännamn att plocka för den som vågar.

 4. Har själv stora problem att få idn att funka med analytics. Funkade utmärkt tidigare men efter någon GA-uppdatering så vill det bara inte längre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *