Analytics och IDN-domän: Lösningen

Det kan vara problematiskt att få fram besöksstatistik från IDN-domäner i Google Analytics. I ett tidigare inlägg skrev jag om problem med Analytics på IDN-domäner. Jag hade hittat ett fulhack som jag dock aldrig använde eftersom Google verkar kinkiga med att man manipulerar deras koder. Dagen efter inlägget skrevs Googlade jag vidare på problemet och hittade en smidig och simpel lösning.

Problemet är att Google Analytics räknar med att få trafikuppgifter från den domän som angivits i Analytics-inställningarna. Med IDN-domän kan det tydligen bli problem eftersom det verkar finnas två varianter av samma domän, Punycode och vanliga tecken. Kommer anropen till scriptet från fel domän så räknar inte Google dessa.

För att få Analytics att fungera med IDN-domäner ska du inte använda standardkoden. Gå in på “Inställningar för Analytics” och “Profilinställningar”. Därefter klickar du på “Kontrollera status” uppe till höger på sidan. Då ska du befinna dig på sidan för spårningskod. Där klickar du på fliken “Avancerat” och väljer alternativet “Flera toppdomäner”.

Gör du detta, samt anger domännamnet i punycode, så ska allt fungera korrekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *