Google är det nya Atari

Jag såg en dokumentär om datorspelens historia härom dagen och slogs av likheterna mellan Atari och Google. Jag insåg att Google har tagit mycket av Ataris ledarskapsstil till sig. Ataris grundare startade företaget med bara 500 dollar på fickan och inom något år omsatte företaget sin första miljon. De anställda hade precis som de på Google en massa “leksaker” på kontoret, t.ex en jacuzzi. Detta visade sig öka de anställdas arbetsglädje enormt och därmed företagets produktivitet. Kan det vara p.g.a detta som Google har blivit så stort som det är idag? Jag tror mycket beror på hur de behandlar sina anställda.

Sagan Atari tog däremot slut ganska kort efter att företaget sålts till Warner Communications, den nya ägaren tyckte inte om hur Atari hade styrts och införde sin egen företagskultur vilket ledde till en katastrof. De anställda hoppade av en efter en och startade egna företag vilket gjorde att Atari mot slutet bara släppte skitspel. Detta är bra exempel på hur illa det kan gå när personer utan rätt kunskaper ska styra ett företag. Det är viktigt att ägarna har satt sig in i verksamheten och inte försöker tillämpa samma ledarskapsmall på alla bolag i koncernen.

Och så en liten parentes. Ser ni också likheter mellan Google och företaget Homer Simpson fick jobb på i ett avsnitt? Det som visade sig styras av en person med mål att ta över världen (eller en bit av USA kanske det var).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *