Glöm inte de interna länkarna

Att länkar och länktexter är viktigt för sökmotoroptimeringen lär man sig ganska tidigt. Något som jag tror ofta förbises är att även de interna länkarna har betydelse för hur din sajt positionerar sig på Google. De interna länkarna må inte vara lika kraftfulla som länkar från andra sajter, men nytta gör de ändå. De är dessutom lätta att optimera eftersom man har full kontroll över sin egen webbplats. Skapa relevanta länkar mellan sidorna på din sajt genom att länka ord direkt i texterna till andra relevanta sidor.

Skriver du t.ex. ett blogginlägg om Britney Spears och nämner hennes tidigare make Kevin Federline, så kan du med andra ord passa på att länka  ”Kevin Federline” till ett tidigare inlägg du skrivit om honom. På så sätt skapar du en relevant intern länkning som både är till nytta för besökare och sökmotorer.

Denna typ av internlänkning är delvis vad som gör Wikipedia till en mycket stark sajt. En artikel som inte får alls många inlänkar visas ändå högt upp i serpen tack vare att hundratals eller tusentals andra wikipedia-sidor länkar till den.

Självklart får Wikipedia även mängder av inlänkar från andra sajter, men det är nog ett förhållandevis litet antal artiklar som attraherar den stora mänden inlänkar. Genom den flitiga interna länkningen kommer dock dessa inlänkar även de mindre artiklarna till nytta.

Jag drar mig till minnes att Magnus Bråth en gång tipsade om ett WordPress-plugin som gjorde att man kunde skapa relevanta länkar mellan blogginlägg.

8 kommentarer

 1. Jag ska testa SEO Smart Links så fort jag får tid till det.
  Vilken strategi ska man använda när det gäller antal interna länkar per enskild sida, är det några få, eller är det att länka alla relevanta ord till relevanta sidor, oavsett hur många det är? Hoppas ni förstår vad jag menar!

 2. Jag försöker länka så många ord som möjligt men överskrider inte ~80 länkar per sida. 100 länkar är det som rekommenderas som maxgräns för antal länkar (interna och externa) på en enskild sida.

  Sedan kan man säkert fundera över var det är bäst att lägga länkkraften. Sidor som visar sig locka få besökare från sökmotorer kanske inte är värda att lägga så mycket energi på. Bättre är det då att ge extra kraft år de sidor som drar flest besökare.

  Hur den interna länkstrukturen ser ut påverkar även hur lätt Google har att hitta nya sidor. För att få nya sidor indexerade är det bra att länka till dem från startsidan under en tid.

 3. Ok, så pass många!
  På en sida, är det bara olika ord och länkar till olika sidor, eller finns det fler länkar till samma sida, kan man länka samma ord flera gånger på samma sida med samma länk?

  Det låter vettigt.

  Så även om man använder sitemap så gör man det ännu lättare för Google att hitta nya sidor om man länkar till dem från startsidan?

 4. Även jag använder mig av SEO Smart Links. Väldigt användbart.

  Länkar för övrigt aldrig så ofta som 100 gånger i ett och samma inlägg. Brukar räcka med två-tre gånger… annars ser det så himla spammigt ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *