Dem runt 30 är lyckligt lottade

Datanörd

Jag kom att tänk på hur lyckligt lottad jag är genom att vara född under det tidiga 80-talet. För det första så tajmade jag perfekt PC-revolutionen vilket har gett mig en god datorvana. En förutsättning var dock att man var tvungen att vara lite nördig under tonåren eftersom datorer inte var lika socialt accepterade som idag. På mina äldre vänner som är födda på 70-talet ser jag en markant skillnad i datorvana. Medan jag var 15 år 1996 så var de strax över tjugo och helt ovana vid datorer. Den gamla hunden hade betydligt svårare att lära sig sitta än mig som var mitt inne i en utforskarvillig pubertet. Mot de äldre tillhör jag därför en grupp som på ett naturligare sätt har växt upp med datorer.

De som är yngre än mig tycker jag mer synd om. De som är födda efter 1990 är uppväxta med den sociala webben. Till skillnad från mig som fick kontakt med den i 22-årsåldern, så kommer de som är unga (~15 år) under lång tid få dras med sina idiotiska pubertetsuttalanden. Minnen som för mig inte finns dokumenterade och tillgängliga idag. Lite finns dokumenterat i gamla vänners minnen, men dessa är (ännu) inte sökbara på Google.

Jag är enormt tacksam för att jag fick möjligheten att växa upp med datorer, men slippa att få allt jag sa och tänkte dokumenterat.

9 kommentarer

 1. Hmm, säger du att jag är gammal eftersom jag är född på 70-talet? Jag vill med bestämdhet hävda att jag fortfarande är “runt 23” även om det där runda växer i takt med midjan ;)

  Skillnaden jämfört med dina äldre vänner är kanske att jag upptäckte det där med datorer väldigt tidigt, det började med min svågers Commodore 64, sen fick jag en egen Spectrum ZX, sen var det polarns Amiga 500, och jag fick en Atari 520. Senare blev det en 486:a med Windows 3.11 och så småningom även internet på den (14.400) och där nånstans (-94 ungefär) upptäckte jag internet.

  1. Nänä inte gammal, lite äldre bara :)

   Det finns helt klart många kompetenta datoranvändare som är äldre än mig. Skillnaden är att de som inte var riktigt intresserade inte kom i kontakt med datorer på samma sätt som ungdomar gör idag. Förr var man asocial med en dator, nu är man social och umgås med andra genom den.

 2. Själv är jag bitter för att jag inte var äldre under it-bubblan på slutet 90-talet. Intalar mig själv att jag hade varit miljonär idag om så hade varit fallet. men men

 3. Jag kan inte hålla med mer. Jag har själv tänkt hur orättvist det är (född 1990) att inte kunnat sitta 1996 då alla domäner blev fria att registrera utan plikt om företag och regga domäner värda miljonstals kronor. Det suger.

  Registrerade för övrigt min första domän när jag var femton, då var det 2005 och de flesta godbitar var tagna. DOH!

 4. Ahh, så illa e de väll inte? Själv är jag född 94 och är ganska nöjd med det.. man kan ta bort taggar med jobbiga bilder (I)
  Nuförtiden får man chansen att lära sig datorer och webben ännu tidigare!

 5. Ja 1996 var jag hela 18 år och jag håller helt med..Det ansågs som väldigt nördigt att syssla med datorer (vilket jag inte heller gjorde) och surfade man på nätet mer än en timma om dagen klassades nog det också som datanördigt.

  Inte så konstigt kanske med tanke på att det krävdes otroligt tålamod för att använda nätet på den tiden, något som “vanligt folk” inte orkade. Kolla gärna in nostalgiklippen jag lagt upp från 1994-1996 här: http://musikpromotiononline.se/svt-arets-julklapp-1996-internetabonnemanget/

  Känns faktiskt som att det är först de senaste 5 åren som internet har blivit riktigt stort och “accepterat” i alla åldrar, med Youtube och Facebook etc antar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *