Britterna har sumpat sin TLD

För några dagar registrerade jag en org.uk-domän vilket på nytt fick mig att tänka på hur otroligt kortkad den brittiska TLD:n är. Den består av två varianter; co.uk och org.uk. Detta gör att alla domäner som kan registreras är subdomäner till någon av dessa. Nu tror jag emellertid att detta inte gör någon större skillnad på Google. Sökmotorn vet mycket väl att båda dessa är toppdomäner likvärdiga med t.ex. .se eller .de. Jag tror däremot att detta upplägg har gjort den brittiska toppdomänen mindre attraktiv för domänhandel. Hade de haft enbart .uk så hade den bl.a. varit enklare att komma ihåg och skriva in manuellt. Det hade dessutom känts exklusivt att ha det enda domännamnet under .uk utan att behöva bekymmra sig för att någon annan hade den andra varianten.

Att domänerna nu för tiden inte heller används till det dem var tänkta för gör det hela ännu mer misslyckat. Det krävs ingen organisation för att registrera en org.uk, lika lite krävs det ett kommersiellt bolag för att redistrera en co.uk. Precis som .org och .com har de förlorat sitt ursprungliga syfte. Skillnaden (tror jag) är att det är allvarligare för en ccTLD än för de generiska toppdomänerna (gTLD). Com och .org har nämligen också förlorat sitt ursprungliga syfte, men är inte bundna till ett specifikt land eller geografiskt område.

Jag tycker mig se att även brittiska aktörer överger sin egen toppdomän(er) och istället väljer .com eller .net. Ungefär samma reaktion som i det hårt reglerade Norge där privatpersoner hänvisas till subdomän under pp.no eller no.com. I Norge är denna fråga under utredning och så småningom kanske den norska toppdomänen är lika fri som .dk och .se. Att Storbritannien ska gå över till enbart .uk ser jag som näst intill omöjligt. Skulle co.uk- eller org.uk-innehavare ha förtur till enbart .uk? Eller skulle de öppna den riktiga TLD:n och i praktiken få tre toppdomäner? För engelsmännen finns ingen riktig återvändo.

Usch, tack och lov för att man inte är britt…

3 kommentarer

  1. Storbrittanien är i mångt och mycket ett I-land, det är bara att inse. Jag tror dock att för den brittiska marknaden är det precis lika självklart att ett företag har .co.uk som det är för att att de har .se så det är nog inte så illa.

    1. De är nog ganska inkörda med det upplägget. Jag tycker ändå att det borde försvåra för företag en aning att marknadsföra sin domän. Marknadsför de domänen i tryck så kan det ske en förväxling av ”co” och ”org” när kunderna kommer hem och ska skriva in adressen de såg på en reklamaffisch. Domänerna blir lite otympligare att trycka upp på reklamprylar/trycksaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *