Avvisningsfrekvens / Bounce Rate

Under de senaste dagarna har jag börjat titta närmare på mina webbplatsers avvisningsfrekvens. På flera sajter är jag inte alls nöjd med den, medan andra har en skapligt Bounce Rate. Även om avvisningsfrekvensen har betydelse för SEO:n så kommer detta inlägg främst handla om vilka andra effekter det kan ge, eller bero på.

Avvisningsfrekvensen är ett mått på hur många av dina besökare som endast besöker en sida på din sajt, d.v.s. den sidan de landar på. När man får besökare till sin sajt vill man ju såklart att de ska klicka sig runt en stund, för att till slut klicka på en annons eller genomföra ett köp. Några saker man kan göra för att minska avvisningsfrekvensen är att:

  • Lägga till länkar till vidare läsning på sajten, helst relaterad till den information som ges på den aktuella sidan besökaren befinner sig på.
  • Ha en tydlig meny där de olika sidorna/avdelningarna har bra, sammanfattande och tilltalande namn.
  • Om det handlar om en blogg kan du lägga till en lista över relaterade inlägg. D.v.s. inlägg inom samma ämne. Det kan även vara listor över mest kommenterade eller lästa inlägg. Listan eller listorna kan t.ex. placeras i kolumnen på bloggen, eller under varje inlägg.
  • Länka ord och fraser i texten som leder besökaren vidare till andra sidor som handlar om det aktuella ordet eller frasen.

Vad kan då en hög avvisningsfrekvens bero på? Jag tror det finns flera orsaker. Det kan bero på att din sajt är liten (består av få sidor) vilket gör att besökaren inte har mycket alternativ till att klicka sig bort från den. Det kan även ha att göra med designen. Om den är otydlig så kanske besökaren inte vet hur han/hon ska navigera. Menyn kanske syns dåligt.

Sedan finns det två orsaker jag tror starkt på, vilket  hör ihop med ett tidigare inlägg jag skrivit. Det kan vara så att du besvarar besökarens fråga på dennes landningssida, vilket gör att behovet av att klicka sig vidare inte längre finns. Detta märker jag av på Bilsemester.net där jag har en tabell med bensinpriser i Europa. Besökaren söker efter bensinpriser i Europa på Google, kommer till min sida, och vips så har han svaret. Tack och adjö!

Den andra av dessa orsaker är den man helst vill att det beror på. Det är att besökaren kommer in på en av sidorna på din sajt och direkt klickar på en annons. Det ger dig pengar, men samtidigt är det inte så bra i Googles ögon (ur SEO-synpunkt). Google kan tolka detta som att din sida inte levererar vad sökaren vill ha, och sänker därför din placering i sökresultatet.

Det är alltså viktigt att inte bara stirra sig blind på besöksräknaren, kolla även upp kvaliten på de besök du får.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *