Att inte slå igenom

Jag hörde Blondinbella på P3 idag. Där har vi en människa som inte är värd att ”slå igenom” på webben. Jag menar inte att hon har brist på ambition, men hon har inte gjort ett skit. Det sitter mängder av duktiga webmasters runt om i sverige som gör väldesignade webbplatser från grunden. Och så sitter BB där, från början antagligen med en blogspot-URL. Skriver lite obetygligt skit om mode och lyckas knulla till sig någon som kan fixa till och designa hennes blogg.

Jag gillar inte när personer dyker upp och råkar lyckas utan att anstränga sig. Hon tycker säkert hon har ansträngt sig genom att blogga varje dag, men vad är det mot att koda sin egen hemsida plus att bidra med kvalitativt material? Jag är liksom Tony Rickardsson inte bitter även om det kan verka så. Jag är bara emot denna orättvisa och vill föra fram min mening.

Ni som råkar läsa detta förstår mig säkert, ni har antagligen en webbplats ni är stolta över och uppdaterar flitigt. Ni undrar varför ni inte blir det naturliga valet för tusentals människor. Det finns två svar på den frågan: Konkurrens och publicitet.

Ukonkurrerad av en annan webbplats i samma genre? Denna webbplats kommer genom sin popularitet antagligen fortsätta växa eftersom människor gillar att vara bland sina vänner. De vill inte bli medlem eller liknande på en sida där deras vänner inte finns representerade. Vi kan dra liknelsen mellan MSN och ICQ. Jag började med ICQ omkring 1997, i början av 1999 övergav jag det och gick över till MSN. Det gjorde jag inte för att jag ogillade ICQ:s design och funktioner utan för att allt fler av mina vänner började befolka nätet då. Och just vid den tiden var MSN hetast för nykomlingar. I och med att MSN fångade upp nykomlingar tvingade de även till sig många veteraner (som mig) på nätet.

Det är likadant nu, gammla communities förlorar medlemmar eftersom Facebook lockade till sig community-nykomlingar.

Har du fallit offer för bristande publicitet? Det har många andra också. Det går att successivt hanka sig fram som man gjorde förr i tiden när webben var mindre komersiell. Men för att verkligen lyckas nu krävs (förutom en väldigt bra idé) att du investerar i ditt projekt. Du måste i stort sett räkna med att lägga ut åtminstone några tusenlappar på t.ex AdSense-reklam. Har du en väldigt bra idé kan du klara dig enbart på word-of-mouth-metoden. Men generellt sett är mitt råd att betala för annonser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *