Är det inlänkarna som gjort susen?

Jag kollade upp hur Bilsemester.net positionerar sig på Google just nu. Sajten ligger tvåa på både “bilsemester” och “bilsemester i europa” vilket är mycket trevligt. Jag kollade även in den sajt som ligger etta på det förstnämnda sökordet, BilXsemeXster.se. Till min förvåning innehåller startsidan (som länkas på Google) endast ordet “bilsemester” en gång, och då i en länktext till en undersida med lite övergripande information om att bilsemestra. Utöver detta enda synliga ord återfinns sökordet även i meta-keywords.

Jag tycker det är intressant att den här sajten verkar slå min på i stort sett enbart inlänkar. Startsidan på min sajt innehåller sökordet två gånger i texten (båda förstärkta med <em>) och en gång (som förstaord) i H1:an, allt enligt SEO-konstens alla regler. Enligt Yahoo! Site Explorer har .se-sajten 474 inlänkar, medan min sajt har 109. Jag har dock inte lagt någon tid på att kolla hur många som är unika, utan nöjer mig med antagandet att är något sånär snarlikt. Det innebär att BilXsemeXster.se med hjälp av 4,3 ggr så många inlänkar slår min sajt som är bättre onpage-optimerad. T.ex är den andra sajtens undersida “om bilsemester” riktigt dåligt optimerad då rubriken ser ut så här:  <span>Bilsemester</span>. Här borde de helt klart använda en H1:a.

Jag funderar på att klämma in sökordet två gånger till på startsidan för att öka på densiteten. Utöver det ska jag fixa några fler inlänkar med enbart “bilsemester” som länktext. Gör det att jag går om och intar förstaplaceringen så är det kalas, annars får jag nöja mig med andraplatsen. Så viktigt är det inte att knipa ettan, position två kan mycket väl ge fler besökare med en attraktiv meta-description under rubriken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *