Ändrar mig: Nja till WordPress

Jag måste nog revidera min åsikt angående WordPress som plattform för mindre innehållssajter. Efter att ha bekantat mig lite mer med WordPress i detta syfte så har jag hittat några ljuspunkter. Det förra inlägget skrevs också i en stund av frustration över att inte få saker och ting att se ut som jag ville. jag vidhåller dock att det kräver ganska mycket arbete att skala bort de funktioner som inte hör hemma på en webbplats (blogg ≠ webbplats enligt min definition). Förslag att ändra ett tema för att sedan återanvända detta är helt klart en väg att gå för att slippa detta arbete framöver. Jag har dock svårt att försvara användandet av WordPress på en sajt som, när den är ”klar”, kommer uppdateras ungefär en till två gånger per månad. Uppdateringarna kommer dessutom skötas av en person (mig) som inte har några problem att snabbt lägga in nytt material i simpel HTML-kod. Hade det varit någon annan, utan HTML-kunskap, som skötte uppdateringarna hade WordPress varit klockrent!

Nu fick jag faktiskt en en idé om att skapa ett antal sajter som uppdateras av frivilliga. Kanske ska jag besvära några  av mina vänner? :)

Till sist vill jag återigen understryka SEO-nyttan med att köra statiska sajter med kraftigt nedbantad HTML-kod som man har full kontroll över. De är i regel snabbare än databasdrivna sajter och det är lättare (tycker jag) att snabbt gå in och fixa eventuella felaktigheter. Det sistnämnda kräver att man kör en ”include” av olika element om man har en sajt med många sidor. Annars blir det väldigt mycket arbete med att ändra samma sak på alla sidor.

Även om jag fortfarande är lite skeptisk så har jag trots allt ändrat uppfattning en aning. WordPress är inget dåligt CMS, absolut inte. Det är inte heller ett verktyg enbart för bloggar utan det har vuxit till att bli ett fullfjädrat CMS som kan användas till i stort sett vilken webbplats som helst. Man får bara rensa bort alla de funktioner som hör hemma på bloggar. D.v.s. Arkiv/datumsortering, kommentaer (i viss utsträckning beroende på sajt), navigation till tidigare/senare inlägg m.m.

3 kommentarer

  1. Berätta gärna om du lyckas få tag på några frivilliga. Jag har nämligen arbetat efter den filosofin väldigt länge men tyvärr endast hittat ett napp på samtliga försök. Ofta visas det intresse men efter 1-2 veckor så försvinner detta och personen blir helt enkelt inte kontaktbar längre.

  2. Visst har du rätt i SEO-nyttan i ren HTML, vissa hävdar dessutom att länkar från en statisk HTML-sida ska värderas högre än länkar från ett CMS.

    Jag hävdar dock att diverse ping-tjänster och liknande gör att det är lättare att få bra ranking med WordPress

  3. Stefan Bergfeldt: Det kan nog vara så att ping och trackback m.m. som förknippas med bloggar utjämnar skillnaderna mellan CMS och statisk sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *