Analytics och IDN-domän

Efter att ha flyttat Lübeck-sajten från lubeck.nu till lübeck.nu märkte jag att Google Analytics började visa färre och färre besök allteftersom Google bytte ut sökvägarna  i sökresultaten. Ikväll tog jag tag i problemet och hittade snart en lösning på problemet, eller rättare sagt två. För det första hade jag glömt att ändra till den nya domänen i Analytics. För det andra så visade det sig att Analytics inte funkar så bra med IDN-domäner. Man är tydligen tvungen att ta till ett litet fulhack i spårningskoden för att komma runt problemet. Tack Daniel Lindström för inlägget som hjälpte mig.

Genom att lägga till följande kod under raden med mitt Analytics-ID talar jag om för Google vilken domän som anropar scriptet.

pageTracker._setDomainName(“din-punycodade-domän.se”);

En oklarhet kvarstår dock. Det är så att jag använder den nyaa spårningskoden och kan inte välja den gamla längre. Jag är därför osäker på om det blir rätt med ovanstående kodsnutt.

Nu ser det ut såhär i min Analytics-kod:

<script type=”text/javascript”>
var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-xxxxxxx-37’]);
pageTracker._setDomainName(‘xn--lbeck-kva.nu’);
_gaq.push([‘_trackPageview’]);

(function() {
var ga = document.createElement(‘script’); ga.type = ‘text/javascript’; ga.async = true;
ga.src = (‘https:’ == document.location.protocol ? ‘https://ssl’ : ‘http://www’) + ‘.google-analytics.com/ga.js’;
var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
})();
</script>

Se lösningen som kom i ett senare inlägg

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *