Adsense-nojja

Min Adsense-nojja började på allvar när jag för några månader sedan upptäckte väldigt konstig klickaktivitet på några av mina sajter. Jag misstänkte då att någon försökte sabba för mig genom att klicka överdrivet mycket på annonserna. Hur det var med den saken vet jag ännu inte, men det har i varje fall ännu inte lett till någon varning eller avstängning. Jag skickade ett mail till Google, som jag såklart inte fick svar på, och förklarade läget. Denna händelse gjorde att jag insåg hur beroende jag är av mitt Adsense-konto idag, trots att jag börjat fokusera alltmer på affiliate.

Första gången något dramatiskt hände på Adsense-fronten var för några år sedan. En vän till mig som hade ett nystartat Adsense-konto klickade (medvetet) på sina annonser för att sedan logga in på kontot från samma dator/uppkoppling. Det dröjde inte länge innan kontot var avstängt på livstid. Han fick t.o.m. kontakt med Google via mail men det gick däremot inte att övertyga dem om att det varit ett dumt misstag som inte skulle upprepas. Förtroendet var som bortblåst.

Nu aktualiseras Adsense-nojjan ännu en gång när jag fick för mig att tipsa tjejen om Adsense. Eftersom vi bor i samma hushåll och delar på samma internetuppkoppling var jag tvungen att göra lite efterforskningar. Som vanligt befinner sig Google i ett grumligt träsk av spekulationer. Det gör att man inte vet riktigt vem man ska lyssna på och hur Google faktiskt kommer att agera. Jag hittade bl.a. dessa forumtrådar:

http://forums.digitalpoint.com/…t=1971966
http://www.promojunkie.com/…two-adsense-account-same-address

Det pratas dels om att man ska ha olika IP för de olika kontona, men även att det viktiga är det är olika personer (namn) som står på kontona. Att man måste ha olika IP låter ju inte särskilt sannolikt. Google skiter väl i vilket IP inloggningarna kommer ifrån. Det viktiga för dem är att samma person inte har flera konton.

Efter en hel del tankeverksamhet i kombination med att ha skrämt upp mig själv har jag kommit fram till att det inte blir något mer Adsense-konto i detta hushåll. Som man gäller det att kunna sätta ner foten! :)

Jag får helt enkelt skapa en egen kanal åt henne på mitt konto om det skulle bli aktuellt med annonsering.

12 kommentarer

 1. Jag lider av precis samma adsense-nojja. I början av det här året bestämde jag mig för att sluta bygga sajter för adsense vilket i dagsläget känns otroligt skönt.

  Google är tyvärr är ett företag som skiter i allt som heter kundservice och bestämmer genom sannolikhet vem ska som leva och dö i branschen. Jag är den första som dissar google helt när/om ett vettigt alternativ dyker upp.

 2. Kim: Det var nog en korrekt beskrivning av Google. Det verkar som att grundarna Larry Page och Sergey Brin har full tilltro till att allt kan lösas matematiskt och algoritmiskt. Genom agt använda matematik så kan de fatta rätt beslut alla gånger utan att behöva ha kontakt med de “drabbade”.

  Precis som du har jag börjat fasa ut Adsense litegrann för att ersätta/komplettera det med affiliate. Detta beslut tog jag både p.g.a. Adsense-nojjan och viljan att försöka tjäna mer pengar på sales.

  Stefan Bergfeldt: Jag tycker precis som du att detta inte borde vara något problem för en webbyrå att sköta kundernas konton. Jag tycker inte heller att man ska behöva vara rädd för att logga in på Adsense-kontot från andra IP-adresser än den egna. Google borde ju fatta att på ett universitet t.ex. så kan flera tusen människor dela på samma utgående IP.

  Så länge man inte är riktigt säker på vad Google tycker, samt att det är svårt att föra en diskussion med dem återstår väl bara att vara försiktig.

 3. Jag känner precis likadant som dig och Kim! Jag lider av samma adsense-nojja som er, om inte värre. :P
  Nyligen gjorde jag en riktig tabbe och tog med mig macen till skolan, visste då inte att jag hade automatisk inloggning på Google. Nu är man ju skiträdd att någon från samma ip ska klicka på annonserna och man blir avstängd.
  En annan sak som hände i vintras var att jag en dag tjänade runt 500kr. Normalt tjänade jag runt 10kr / dag så detta var ju ganska uppenbart att någon klickat på annonserna med flit. Hade det varit möjligt att kontakta dem hade jag givetvis gjort det, hade med glädje lämnat tillbaka de pengarna då jag ändå inte fått dem ärligt heller… Jag har dock hittills inte fått någon varning vilket är skönt.

  Jag fokuserar just nu på att skapa sajter utan adsense och med mer affiliatenätverk. Ska även på vissa “mindre sajter” plocka bort adsense-annonserna. De har ändå inte så mycket besökare så jag kan lika gärna ta någon double-annons. Även om intäkterna från de berörda sidorna kommer att minskas blir chansen mindre att de blir sura på mig då det kan kännas lite spammigt med annonser på vissa sidor. Att bli avstängd från Adsense är nog en av de värsta sakerna som kan hända…

  Sen tycker jag det är märkligt hur de inte kan ha någon support. Även om jag inte tror på det kan man ju alltid hoppas på en förändring. Hade det funnits något liknande alternativ med vettig support hade jag omgående bytt.

 4. Support kostar pengar. Visst kan man tycka att de har råd med det när de tar 45% (osäker) av annonsintäkterna. Problemet är väl att Google hellre lägger inkomsterna från Adwords/Adsense på gratistjänster som GMail och Google Maps m.fl. Skulle de ändå inte kunna avvara lite pengar till en Adsense-support som man faktiskt kan diskutera med. Skulle det hända något som riskerar avstängning vill man kunna förklara hur det ligger till.

 5. Jag förstår att de tjänar pengar på att dra ned på support men Google har väl inte ens någon? Har man frågor kring adwords har de faktiskt en svensk support och de gånger jag pratat med dem har jag fått svar samma dag. Varför skulle inte det finns någon liten avdelning för adsense också? Nu är ju Google så känt som det är men hade ett “normalt” företag haft någon tjänst på nätet utan kontaktuppgifter hade nog många hållt sig från dem.

 6. Exakt de sparar pengar på att inte erbjuda någon support alls. Jag tycker precis som dig att en avdelning (inom Adwords-supporten) som sysslar med Adsense borde de väl ha råd med. Det kan väl handla om 1-2 (?) tjänster som behöver tillsättas för att öka förtroendet för Adsense. Jag tror faktiskt att förtroendet naggas i kanten hela tiden för varje person som går ut med att de blivit avstängda utan förklaring. De skulle alltså mycket väl kunna tjäna på att starta en liten supportavdelning.

 7. I somras loggade jag in och såg att en sajt som normalt har kanske 5-20 sidvisningar/dag (men rätt hög ctr) helt plötsligt hade 30 sidvisningar och 18 klick. Det skumma var att de, efter lite detektivarbete med analytics, verkade komma från finland. Blev livrädd, men inget hände.

  Har hänt ett par gånger också att jag råkat gå in på mina egna annonsörers sajter efter att ha kopierat länken för att se vilken adress jag skulle filtrera. Samma sak där, inget händer. Kan tilläggas att jag inte fått någon ersättning registrerad för sådana klick.

  Konstigt att man kan “komma undan” med sånt, när andra verkar bli bannade för minsta lilla. Antingen är kanske inte alla helt ärliga med varför de blir utsparkade, eller så är google system helt godtyckligt.

 8. Har själv aldrig använt mig av adsense men länge funderat på att ta tummen ur. Känns inte så lockande efter att ha läst det här. Hur vanligt är det med folk som blir utslängda?

 9. Det är nog inte så vanligt som man kan tro om man läser allt man hittar om det. Det är väl i regel de missnöjda som gapar högt medan de som inte blivit avstängda håller sig ganska passivia i diskussionen. Många av dem som blivit avstängda har säkert brutit mot flera av reglerna, men erkänner det inte varken för sig själva eller andra.

  Det jag vänder mig mot i första hand är den näst intill totala avsaknaden av support för Adsense. Då menar jag intae att de ska hjälpa mig med att lägga in annonskod och liknande, utan ärenden som rör kontoaktivitet occh misstankar om ogiltiga klick m.m. Det känns mycket tryggare om man kan ha en liten diskussion innan eller efter man ev. blir avstängd.

  Om du planerar att starta ett Adsense-konto så se till att ha reglerna klara för dig. Kolla även upp lite diskussioner om avstängningar från forum m.m. så att du får en uppfattning om vad man inte bör göra.

 10. Lite nojjig jag oxå!

  man vill ju inte få sitt konto nertaget…
  Men man vet ju aldrig med Google, tyvärr.

  Petter Hedman

 11. Tråkig sits. Även om inlägget är snart 1 år gammal så vet jag vad du och dem som kommenterat känner.

  Det är ju trots allt vi som är beroende av Google AdSense, och inte Google av oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *