X4d Backlink Checker

X4d Backlink Checker är en tysk tjänst som kollar upp inlänkar till din sajt från Google, Yahoo och MSN. Tjänsten kategoriserar därefter länkarna efter vilken pagerank sajten som läkar till dig har och skriver ut antalet inlänkar från respektive PR.

Jag har dock några kritiska åsikter om tjänstens tillförlitlighet. Det är omöjligt (eller väldigt svårt) att få Google att redovisa alla länkar som pekar mot en viss webbplats. X4d får antagligen samma resultat från Google som om man gör en sökning på “link:http://www.doman.se”. Google visar då endast en bråkdel av alla länkar till den aktuella domänen. Anledningen tror jag är att försvåra för de som vill få en bild av hur en sajts länkstruktur ser ut. En annan negativ detalj är att de räknar med NoFollow-länkar som inte ger någon länkkraft.

Jag vet inte riktigt hur tjänsten behandlar inlänksrapporterna från de olika sökmotorerna. Eftersom Google bara  redovisar en bråkdel kan det vara en fördel att ta in och värdera Yahoo- och MSN-länkarna för att sedan gallra bort ev. dubletter. Jag har också märkt att de felaktigt räknar sajter som länkare. SAJT Z länkar till SAJT X, som i sin tur länkar till den analyserade webbplatsen. Av någon anledning visas SAJT Z som länkare till den analyserade webbplatsen.

X4d ger även information om antalet domäner och (unika) IP-adresser som länkar till den analyserade webbplatsen.

Precis som med de flesta tjänster av detta slag ska man ta denna med en nypa salt och vara kritisk mot resultatet. Jag tycker det är ett bra verktyg för att få en bild av hur spridningen på ens inlänkar ser ut pagerank-mässigt. Väljer man BL Qualität prüfen verkar man få en uppskattning av vilken pagerank sajten bör ha i dagsläget, sådana analyser är mig veterligen väldigt osäkra och svåra att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *